A A A A A
Bible Book List

Марк 16 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Възкресение на Иисус Христос

16 След като мина събота, Мария Магдалина, Мария Яковова и Саломия купиха благовония, за да дойдат и да Го помажат. В първия ден на седмицата те дойдоха на гроба много рано – при изгрев слънце, и си говореха: „Кой ще ни отмести камъка от входа на гроба?“ Но като погледнаха, видяха, че камъкът е отместен, а той беше много голям.

Те влязоха в гроба и видяха да стои отдясно един юноша, облечен в бяла дреха, и много се изплашиха. А той им каза: „Не се страхувайте. Вие търсите Иисус Назарянина, Който беше разпънат. Той възкръсна, няма Го тук. Ето мястото, където Го положиха. Но идете, кажете на учениците Му и на Петър, че Той ще бъде преди вас в Галилея. Там ще Го видите, както ви беше казал.“

Като излязоха, те побягнаха от гроба. Бяха ги обхванали трепет и ужас и на никого нищо не казаха, понеже се бояха.

Явявания на възкръсналия Иисус Христос[a]

След като възкръсна рано в първия ден на седмицата, Иисус се яви първо на Мария Магдалина, от която беше изгонил седем бяса. 10 Тя отиде и извести това на онези, които са били с Него и които плачеха и ридаеха. 11 Но те, като чуха, че Той е жив и тя Го е видяла, не повярваха.

12 След всичко това Той се откри в друг образ на двама от тях по пътя, когато отиваха в едно село. 13 Като се върнаха, те известиха на останалите. Но и на тях не повярваха.

14 Накрая Иисус се откри на самите единадесет ученици, когато бяха на трапеза, и ги смъмри за тяхното неверие и за коравосърдечието им, защото не повярваха на тези, които Го бяха видели възкръснал. 15 Иисус им каза: „Идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на цялото творение. 16 Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден. 17 А повярвалите ще бъдат придружавани от тези знамения: с Моето име ще изгонват бесове и ще говорят на нови езици, 18 ще хващат змии и ако изпият нещо смъртоносно, няма да им навреди, на болни ще възлагат ръце и те ще оздравяват.“

Възнесение на Иисус Христос

19 А след разговора с тях Господ Иисус се възнесе на небето и седна отдясно на Бога. 20 Тогава те тръгнаха и проповядваха навсякъде. А Господ им помагаше и потвърждаваше словото със знамения, от каквито то се придружаваше. Амин.

Footnotes:

  1. 16:9-20 В някои ръкописи 16:9-20 липсва.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes