Add parallel Print Page Options

Јован Крститељ припрема пут(A)

Тих дана дође Јован Крститељ. Проповедао је у јудејској пустињи, говорећи: »Покајте се, јер се приближило Царство небеско!«

А Јован је онај о коме је говорио пророк Исаија када је рекао:

»Глас онога који виче у пустињи:
‚Припремите пут Господњи,
поравнајте му стазе!‘« [a]

Јованова одећа је била од камиље длаке, а око бокова је носио кожни појас. Храна су му били скакавци и дивљи мед. К њему су долазили људи из Јерусалима, целе Јудеје и свих крајева око реке Јордан и признавали [b] своје грехе, а он их је крштавао у реци Јордан.

Када је Јован видео да многи фарисеји и садукеји долазе да се крсте, рече им: »Змијски породе! Ко вас је упозорио да избегнете гнев који предстоји? Донесите плод достојан покајања и не помишљајте да говорите међу собом: ‚Имамо оца Авраама‘ јер, кажем вам: Бог може од овог камења да подигне децу Аврааму. 10 Секира је већ положена на корен дрвећа и биће посечено и бачено у ватру свако дрво које не доноси добар плод.

11 »Ја вас крштавам водом [c], за покајање. Али за мном долази моћнији од мене — ја нисам достојан ни обућу да му понесем. Он ће вас крстити Светим Духом и огњем. 12 У руци му је вејача и он ће очистити своје гумно и скупити своју пшеницу у амбар, а плеву ће спалити неугасивим огњем.«

Исусово крштење(B)

13 Тада Исус дође из Галилеје на Јордан да га Јован крсти.

14 А Јован хтеде да га одврати говорећи: »Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш к мени!«

15 »Пусти сада«, одговори му Исус, »јер тако треба да испунимо сву праведност.«

И Јован га пусти.

16 Када се крстио, Исус одмах изађе из воде, а небеса се отворише и он виде Божијег Духа како силази као голуб и спушта се на њега.

17 А глас са неба рече: »Ово је мој љубљени Син, који је по мојој вољи!«

Footnotes

  1. Матеј 3:3 Исаија 40,3
  2. Матеј 3:6 признавали Или: исповедали.
  3. Матеј 3:11 водом Или: у води.