A A A A A
Bible Book List

Матеј 23 Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Седам прекора учитељима закона и фарисејима

23 Тада Исус рече народу и својим ученицима: »Учитељи закона и фарисеји засели су на Мојсијеву столицу. Зато чините све што вам кажу и држите се тога, али немојте да чините оно што они чине. Јер, они говоре, али не чине. Они везују тешка бремена и стављају их људима на плећа, а сами ни прст неће да подигну да их помере.

»Сва своја дела чине да би их људи видели. Проширују своје филактерије [a] и продужују ресе на одећи. Воле почасна места на гозбама и прва седишта у синагогама, да их људи поздрављају на трговима и да их зову раби.

»Али ви немојте да се зовете раби, јер имате само једног Учитеља, а ви сте сви браћа. И никога на земљи не зовите оцем, јер имате само једног Оца — оног на небу. 10 Нити се зовите вође, јер имате само једног Вођу — Христа. 11 А највећи међу вама нека вам буде служитељ. 12 Ко самога себе уздиже, биће понижен, а ко самог себе понизује, биће уздигнут.

13 »Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Закључавате Царство небеско пред људима. Сами у њега не улазите, а не пуштате оне који желе да уђу. 14 [b]

15 »Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Путујете и морем и копном да придобијете једног следбеника [c], а кад он то постане, претварате га у сина пакла, двоструко горег од вас.

16 »Тешко вама, слепе вође! Говорите: ‚Ако се неко закуне Храмом, то не значи ништа. Али, ако се закуне златом из Храма, заклетва га обавезује.‘ 17 Будале и слепци! Шта је веће: злато или Храм који злато посвећује? 18 Такође говорите: ‚Ако се неко закуне жртвеником, то не значи ништа. Али, ако се закуне даром на њему, заклетва га обавезује.‘ 19 Слепци! Шта је веће: дар или жртвеник који посвећује дар? 20 Ко се, дакле, заклиње жртвеником, заклиње се њиме и свиме што је на њему. 21 А ко се заклиње Храмом, заклиње се њиме и Оним који у њему пребива. 22 И ко се заклиње небом, заклиње се Божијим престолом и Оним који на њему седи.

23 »Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Дајете десетак од нане, мирођије и кима, а занемарили сте оно што је у Закону важније: правду, милосрђе и веру. Ово је требало да чините, а оно да не занемарујете. 24 Слепе вође! Процеђујете због комарца, а гутате камилу!

25 »Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Чистите чашу и чинију споља, а изнутра су пуне отимачине и неумерености. 26 Слепи фарисеју! Прво очисти унутрашњост чаше, па ће јој и спољашњост бити чиста.

27 »Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Ви сте као окречени гробови, који споља изгледају лепи, а изнутра су пуни мртвачких костију и сваке нечистоће. 28 Тако и ви споља људима изгледате праведни, а изнутра сте пуни лицемерја и безакоња.

29 »Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Подижете гробнице пророцима и украшавате споменике праведницима, 30 и говорите: ‚Да смо живели у време својих праотаца, не бисмо били њихови саучесници у проливању крви пророкâ.‘ 31 Тиме сведочите да сте синови оних који су убијали пророке. 32 Довршите, дакле, оно што су ваши праоци започели! [d]

33 »Ви змије и змијски породе! Како ћете избећи да не будете осуђени на пакао? 34 Зато вам, ево, шаљем пророке, мудраце и учитеље закона. Једне ћете убити и распети, а друге ћете батинати по вашим синагогама и прогонити од града до града. 35 Тако ће на вас пасти сва праведна крв проливена на земљи, од крви Авеља праведника до крви Захарије сина Варахијиног, кога сте убили између Храма и жртвеника. 36 Истину вам кажем: све ће то пасти на овај нараштај.«

Прекор Јерусалиму

37 »Јерусалиме, Јерусалиме, ти који убијаш пророке и каменујеш оне који су ти послани! Колико пута сам хтео да скупим твоју децу као што квочка скупља своје пилиће под крила, али нисте хтели. 38 Ево, кућа вам остаде пуста. 39 Кажем вам: нећете ме више видети све док не будете рекли: ‚Благословен онај који долази у име Господа.‘ [e]«

Footnotes:

  1. Матеј 23:5 филактерије Кутијице у којима се држе стихови из Старог завета, а које се носе на челу и руци.
  2. Матеј 23:14 У неким рукописима стоји: уђу. 14 Тешко вама, учитељи закона и фарисеји, лицемери! Прождирете удовичке куће и размећете се дугим молитвама. Зато ћете строже бити кажњени.
  3. Матеј 23:15 следбеника Или: прозелита; обраћеника на јудаизам.
  4. Матеј 23:32 Довршите … започели! Дословно: И ви напуните меру својих праотаца!
  5. Матеј 23:39 Псалми 118,26.
Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Copyright © 2003 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes