Add parallel Print Page Options

Јован Крститељ припрема пут

(Мт 3,1-12; Лк 3,1-9, 15-17; Јн 1,19-28)

Почетак еванђеља о Исусу Христу, Сину Божијем[a].

Као што пише код пророка Исаије –

»Ево, шаљем свога гласника испред тебе,
    који ће ти припремити пут«;(A)

»глас онога који виче у пустињи:
‚Припремите пут Господњи,
    поравнајте му стазе!‘«(B)

– појавио се Јован, крштавајући у пустињи и проповедајући покајничко крштење за опроштење греха. Долазила му је цела Јудеја и сви Јерусалимљани и признавали[b] своје грехе, а он их је крштавао у реци Јордан. Јован је носио одећу од камиље длаке и кожни појас око бокова, а јео је скакавце и дивљи мед.

Проповедао је говорећи: »За мном долази један моћнији од мене – ја нисам достојан ни да се сагнем и да одвежем ремење на његовој обући. Ја сам вас крстио водом[c], а он ће вас крстити Светим Духом.«

Исусово крштење

(Мт 3,13-17; Лк 3,21-22)

У то време дође Исус из Назарета у Галилеји и Јован га крсти у реци Јордан. 10 А када је излазио из воде, виде растворена небеса и Духа како као голуб силази на њега.

11 А са небеса се зачу глас: »Ти си мој љубљени Син! Ти си по мојој вољи!«

Сатана искушава Исуса

(Мт 4,1-11; Лк 4,1-13)

12 И одмах га Дух посла у пустињу, 13 где је био четрдесет дана, а Сатана га је искушавао. Био је са дивљим животињама, а анђели су му служили.

Исус почиње да проповеда

(Мт 4,12-17; Лк 4,14-15)

14 Након што је Јован бачен у тамницу, Исус оде у Галилеју. Проповедао је Божије еванђеље 15 и говорио: »Дошао је час! Приближило се Божије царство! Покајте се и поверујте у еванђеље!«

Први ученици

(Мт 4,18-22; Лк 5,1-11)

16 Док је пролазио поред Галилејског мора, виде Симона и Симоновог брата Андреју како бацају мреже у море, јер су били рибари.

17 »Пођите за мном«, рече им, »и учинићу вас рибарима људи.«

18 И они одмах оставише мреже и пођоше за њим.

19 Када је отишао мало даље, виде Јакова Зеведејевог и његовог брата Јована како у чамцу крпе мреже. 20 Он их одмах позва, и они оставише у чамцу свога оца Зеведеја с најамницима и пођоше за њим.

Излечење опседнутога

(Лк 4,31-37)

21 Када су дошли у Кафарнаум, Исус одмах у суботу уђе у синагогу и поче да учи народ. 22 Они се задивише његовом учењу, јер их је учио као онај који има власт, а не као учитељи закона.

23 Тада у њиховој синагоги повика један човек који је био опседнут нечистим духом: 24 »Шта ми имамо с тобом, Исусе Назарећанине? Јеси ли дошао да нас уништиш? Знам ко си – Светац Божији!«

25 А Исус му запрети: »Умукни и изађи из њега!«

26 Тада нечисти дух жестоко протресе човека и, вичући из свега гласа, изађе из њега.

27 Сви се веома зачудише, па почеше да питају један другог: »Шта је ово? Ново учење, и то с влашћу? Он чак и нечистим духовима заповеда и они му се покоравају!«

28 И глас о њему одмах се пронесе по целом галилејском крају.

Излечење многих

(Мт 8,14-17; Лк 4,38-44)

29 Чим су изашли из синагоге, одоше с Јаковом и Јованом у Симонову и Андрејину кућу. 30 А Симонова ташта је лежала у грозници, па Исусу одмах рекоше за њу. 31 Он јој приђе, узе је за руку и подиже је. И грозница је остави, па она поче да их служи.

32 Те вечери, када је сунце зашло, донеше му све болесне и опседнуте демонима. 33 Цео град се окупи пред вратима, 34 и он излечи многе који су боловали од разних болести. Истера и многе демоне, али им не даде да говоре, јер су знали ко је.

35 Рано ујутро, док је још био мрак, Исус устаде, изађе и оде на једно пусто место, и тамо се молио.

36 Симон и остали с њим га потражише, 37 па кад су га нашли, рекоше му: »Сви те траже!«

38 А он им рече: »Хајдемо негде другде – у оближња села – да и тамо проповедам, јер сам ради тога дошао.«

39 Тако је ишао по целој Галилеји, проповедао у тамошњим синагогама и истеривао демоне.

Очишћење губавца

(Мт 8,1-4; Лк 5,12-16)

40 А један губавац дође к Исусу и поче на коленима да га преклиње: »Ако хоћеш, можеш да ме очистиш!«

41 Исус се сажали, пружи руку, дотаче га и рече: »Хоћу. Буди чист.«

42 И губа одмах нестаде с њега и он се очисти.

43 Исус га одмах отпусти, строго га опоменувши: 44 »Пази да ником ништа не причаш, него иди и покажи се свештенику, па принеси за своје очишћење оно што је Мојсије одредио – за сведочанство њима.«

45 Али овај, чим је изашао, поче навелико да прича и да разглашава шта се догодило, па Исус више није могао јавно да уђе у град, него је боравио на пустим местима. А људи су му ипак долазили са свих страна.

Footnotes

  1. 1,1 Сину Божијем У неким рукописима не стоји: Сину Божијем.
  2. 1,5 признавали Или: исповедали.
  3. 1,8 водом Или: у води.