A A A A A
Bible Book List

Левит 8 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Посвещаване на Аарон и синовете му за свещеници

Тогава Господ каза на Мойсей: „Вземи Аарон и синовете му с него, и одеждите, елей за помазване, телето на приноса за грях, два овена и кошница с безквасните хлябове и събери целия народ при скинията на събранието.“ И Мойсей направи така, както му заповяда Господ; и народът се събра при входа на скинията на събранието. Тогава Мойсей каза на народа: „Ето какво заповяда Господ да направим.“

И Мойсей доведе Аарон и синовете му и ги изми с вода. После го облече в хитона, облече го с мантията, сложи му ефода, препаса го с пояса на ефода, като му стегна с него ефода, сложи му нагръдника, а върху нагръдника положи Урим и Тумим. Постави и митрата на главата му и отпред на митрата закачи златна плочица – святия венец, както Господ беше заповядал на Мойсей.

10 След това Мойсей взе от елея за помазване и като помаза скинията и всичко в нея, ги освети. 11 С него поръси жертвеника седем пъти и го помаза с всичките му принадлежности, както и умивалника и подножието му, за да ги освети. 12 Тогава изля от елея за помазване върху главата на Аарон и го помаза, за да го освети. 13 След това Мойсей доведе Аароновите синове, облече ги с хитони, препаса ги с пояси и постави покривало на главите им, както Господ беше заповядал на Мойсей.

14 После доведе телето на приноса за грях и Аарон и синовете му положиха ръцете си върху главата на принесеното за грях теле. 15 Мойсей го закла, взе от кръвта и с пръст помаза около роговете на жертвеника, и като очисти жертвеника, изля останалата кръв в неговото подножие; така го освети и извърши очистването му. 16 Тогава Мойсей взе цялата тлъстина, която е по вътрешностите, булото на черния дроб, двата бъбрека с тлъстините им и ги изгори на жертвеника. 17 А телето – кожата му, месото му и нечистотиите му – изгори на огън извън стана, както Господ беше заповядал на Мойсей.

18 След това доведе овена за всеизгаряне и Аарон и синовете му положиха ръцете си върху главата на овена. 19 Мойсей го закла и поръси с кръвта около жертвеника, 20 разсече овена на части и изгори главата, частите му и тлъстината. 21 А вътрешностите и краката Мойсей изми с вода и изгори на жертвеника целия овен; това е всеизгаряне, благоуханна жертва на Господа, както Господ беше заповядал на Мойсей.

22 Тогава доведе другия овен, овена на посвещението; и Аарон и синовете му положиха ръцете си върху главата на овена. 23 Мойсей го закла, взе от кръвта му и докосна с нея края на дясното ухо на Аарон, палеца на дясната му ръка и палеца на десния му крак. 24 След това Мойсей доведе и Аароновите синове, докосна с кръвта края на дясното им ухо, палеца на дясната им ръка и палеца на десния им крак и с кръвта поръси около жертвеника. 25 После взе тлъстината, опашката, цялата тлъстина по вътрешностите, булото на черния дроб, двата бъбрека с тлъстината им и дясната плешка; 26 и от кошницата с безквасните хлябове пред Господа взе един безквасен хляб, един хляб, омесен с елей, и една питка и ги сложи върху тлъстината и върху дясната плешка. 27 И като сложи всичко това в ръцете на Аарон и синовете му, принесе го по обичая пред Господа. 28 После Мойсей го взе от ръцете им и го изгори на жертвеника заедно с всеизгарянето. Това беше жертва на посвещение, благоуханна жертва за Господа. 29 Мойсей взе и гръдната част и я принесе по обичая пред Господа. Това беше Мойсеевият дял на посвещението, както Господ беше заповядал на Мойсей.

30 След това Мойсей взе от елея за помазване и от кръвта, която беше върху жертвеника, и поръси Аарон и одеждите му, и синовете му, и одеждите на синовете му; така освети Аарон и одеждите му, както и синовете му и одеждите им.

31 И Мойсей каза на Аарон и на синовете му: „Сварете месото пред входа на скинията на събранието и там го яжте с хляба от кошницата на посвещението, както ми беше заповядано от Господа: ‘Аарон и синовете му трябва да ги ядат.’ 32 А остатъка от месото и от хляба изгорете на огъня. 33 И в продължение на седем дена не излизайте от входа на скинията на събранието, докато не изтекат дните на вашето посвещение; защото посвещаването ви трябва да се извършва през седем дена. 34 Както днес беше извършено по заповед от Господа, така ще се извършва за вашето очистване. 35 Седем дена и нощи стойте при входа на скинията на събранието и пазете наредбите на Господа, за да не умрете; защото така ми беше заповядано.“ 36 И Аарон и синовете му извършиха всичко, което Господ беше заповядал чрез Мойсей.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes