A A A A A
Bible Book List

Левит 18 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Закони за брачното общуване

18 Господ рече още на Мойсей: „Кажи на израилтяните: ‘Аз съм Господ, вашият Бог. Не правете както правят в египетската страна, в която живяхте, и не правете, както правят в ханаанската страна, в която Аз ви водя, и не постъпвайте според техните наредби. Изпълнявайте Моите закони, спазвайте Моите наредби и според тях постъпвайте. Аз съм Господ, вашият Бог. Затова спазвайте Моите наредби и Моите закони; чрез тях ако човек ги изпълнява, ще бъде жив. Аз съм Господ.

Никой да не се приближава до своя кръвна сродница, за да открие голотата ѝ. Аз съм Господ. Не откривай голотата на майка си, за да не позориш своя баща; тя ти е майка, не откривай голотата ѝ. Голотата на бащината си жена не откривай; това е бащината ти голота. Голотата на сестра си – бащината ти дъщеря или майчината ти дъщеря, родена вкъщи или навън, не откривай голотата им. 10 Голотата на дъщерята на твоя син или на дъщерята на твоята дъщеря – тяхната голота не откривай, защото това е твоя голота. 11 Голотата на дъщерята на бащината ти жена, родена от баща ти – нейната голота не откривай; тя ти е сестра. 12 Голотата на бащината си сестра не откривай; тя е кръвна сродница на баща ти. 13 Голотата на майчината си сестра не откривай, защото тя е кръвна сродница на майка ти. 14 Не се доближавай до жената на бащиния си брат и не откривай голотата ѝ; тя ти е леля. 15 Голотата на снаха си не откривай; тя е жена на сина ти; не откривай голотата ѝ. 16 Голотата на жената на своя брат не откривай; тя е голотата на брат ти. 17 Не откривай голотата на жена и дъщеря ѝ, нито вземай дъщерята на сина ѝ и дъщерята на дъщеря ѝ, за да откриеш голотата им; те са ѝ кръвни сродници, това е беззаконие. 18 Не вземай жена заедно със сестра ѝ, докато тя е жива, за да не откриеш голотата ѝ, така че да ѝ стане съперница. 19 И до жена, докато трае месечното ѝ неразположение, не се доближавай, за да откриеш голотата ѝ. 20 Не лягай и с жената на ближния, за да се оскверниш с нея. 21 Не принасяй в жертва на Молох от децата си и не скверни името на своя Бог. Аз съм Господ. 22 Не лягай с мъж като с жена; това е гнусота. 23 Не лягай с никакво животно да се съвкупляваш и да се оскверниш с него; и жена да не застава пред добитък, за да се съвкуплява; това е осквернение.

24 Не се осквернявайте с тези неща, защото с всичко това са се осквернили народите, които Аз прогонвам пред вас. 25 Оскверни се и земята; затова Аз я наказвам за беззаконието ѝ и земята изхвърли своите жители. 26 А вие пазете Моите наредби и Моите закони и не вършете нищо от тези гнусоти – нито вие местните, нито пришълците между вас; 27 защото всички тези гнусоти вършеха хората, които са били преди вас на тази земя, и земята се оскверни; 28 така че не сквернете тази земя, за да не изхвърли земята и вас, както изхвърли народите, които бяха преди вас. 29 Защото всеки, който върши някоя от тези гнусоти – хората, които ги извършват, ще бъдат изтребени изсред народа си. 30 И така, пазете заръките Ми и не вършете нито един от тези гнусни обичаи, които са вършили преди вас, за да не се оскверните с тях. Аз съм Господ, вашият Бог’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes