A A A A A
Bible Book List

Левит 17 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Правила за жертвените животни и за кръвта

17 Господ рече още на Мойсей: „Кажи на Аарон и на синовете му и на всички израилтяни: ‘Ето какво заповядва Господ: Ако някой израилтянин заколи теле, овца или коза в стана или извън стана и не го е довел при входа на скинията на събранието, за да го принесе на Господа пред Господнето жилище, на него да се вмени кръвна вина; този човек е пролял кръв и трябва да бъде изтребен измежду народа си. Така трябва да се постъпва, за да довеждат израилтяните жертвите, които колят на полето, и да ги принасят на Господа пред входа на скинията на събранието, при свещеника, и да ги колят за мирни жертви на Господа. И свещеникът да поръси с кръвта Господния жертвеник при входа на скинията на събранието и да изгори тлъстината за благоухание на Господа, за да не принасят вече жертвите си на идолите, с които блудстват; това да им бъде вечен закон за техните поколения.

Кажи им още: ако някой израилтянин или пришълец, който живее сред вас, принася всеизгаряне или жертва и не я доведе при входа на скинията на събранието, за да я принесе на Господа, този човек да бъде изтребен измежду народа си.

10 Ако някой израилтянин или пришълец, който живее сред вас, яде каквато и да е кръв, ще обърна лицето Си към него и ще го изтребя измежду народа му; 11 защото животът на тялото е в кръвта и Аз съм ви я отредил, за да извършвате чрез нея върху жертвеника очистване на душите си; защото кръвта, която е силата на живота, очиства душата.’ 12 Затова казах на израилтяните: ‘Никой от вас, дори и пришълецът, който живее сред вас, да не яде кръв’.

13 И ако някой от израилтяните или пришълците, които живеят сред вас, хване по време на лов звяр или птица, която се яде, нека остави кръвта ѝ да изтече и да я засипе с пръст. 14 Защото животът на всяко тяло е в кръвта; затова казах на израилтяните: ‘Не яжте кръвта на никоя твар, защото животът на всяка твар е в кръвта ѝ; всеки, който я яде, ще бъде изтребен.’

15 И всеки, който яде мърша или разкъсана плячка от звяр, местен жител или пришълец, да изпере дрехите си, да се измие с вода и ще остане нечист до вечерта, а след това ще бъде чист. 16 И ако не изпере дрехите си и не измие тялото си, ще понесе беззаконието си.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes