A A A A A
Bible Book List

Левит 14 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

14 Господ каза още на Мойсей: „Ето закона за прокажения в деня на неговото очистване: той трябва да бъде доведен при свещеника; и свещеникът като излезе извън стана, да го прегледа. Ако прокаженият е оздравял от проказната рана, да заповяда да вземат за онзи, който се очиства, две живи чисти птици, кедрово дърво, червена прежда и исоп. Тогава свещеникът да заповяда да заколят едната птица в глинен съд над течаща вода. После да вземе живата птица, кедровото дърво, червената прежда и исопа и да ги натопи с живата птица в кръвта на закланата над течаща вода птица. И да поръси седем пъти онзи, който се очиства от проказа, да го обяви за чист и да пусне живата птица в полето. А онзи, който се очиства, да изпере дрехите си, да обръсне цялата си коса, да се умие във вода и ще бъде чист. След това да влезе в стана, но да престои седем дена извън шатрата си. На седмия ден да обръсне цялата си коса, брадата си, веждите и всичките си косми; да изпере дрехите си, да умие тялото си във вода и ще бъде чист.

10 А на осмия ден да вземе две мъжки агнета без недостатък, едно женско агне, едногодишно, без недостатък, три десети от ефа пшенично брашно за хлебен принос и един лог елей. 11 Свещеникът, който извършва очистването, да представи онзи, когото очиства, заедно с тези неща пред Господа при входа на скинията на събранието. 12 Тогава свещеникът да вземе едното мъжко агне и лога с елей и да ги принесе според обичая пред Господа като жертва за вина. 13 И да заколи агнето на мястото, където колят жертви за грях и всеизгаряне – на свято място, защото жертвата за вина, както и жертвата за грях принадлежат на свещеника; това е велика светиня. 14 После свещеникът да вземе от кръвта на жертвата за вина и да помаже крайчеца на дясното ухо на човека, който се очиства, палеца на дясната му ръка и палеца на десния му крак. 15 След това свещеникът да вземе елей от лога и да го излее в дланта на лявата си ръка; 16 да потопи десния си пръст в елея, който има в лявата си длан, и с пръста си да поръси седем пъти пред Господа; 17 и от останалия елей, който има в дланта си, свещеникът да помаже крайчеца на дясното ухо на човека, който се очиства, палеца на дясната му ръка и палеца на десния му крак, там където е кръвта на жертвата за вина. 18 А останалия елей, който е в дланта на свещеника, да излее върху главата на онзи, който се очиства и свещеникът да го очисти пред Господа. 19 Тогава свещеникът да извърши жертвоприношение за грях и да го очисти от нечистотата му, а след това да заколи жертвата за всеизгаряне; 20 свещеникът да постави всеизгарянето и хлебния принос върху жертвеника. Така ще очисти човека и той ще бъде чист.

21 Но ако някой е твърде беден и няма възможност, нека вземе едно мъжко агне и да го принесе като жертва за вина, за да се очисти, а също и една десета от ефа пшенично брашно, омесено с елей, за хлебен принос, един лог елей 22 и две гургулици или два млади гълъба, каквото намери – едното като жертва за грях, а другото – за всеизгаряне; 23 и на осмия ден да ги донесе за очистването си на свещеника при входа на скинията на събранието пред Господа. 24 Тогава свещеникът да вземе агнето на приноса за вина и лога с елей и да ги принесе според обичая пред Господа. 25 И след като заколи агнето на приноса за вина, свещеникът да вземе от кръвта на приноса за вина и да помаже крайчеца на дясното ухо на онзи, който се очиства, палеца на дясната му ръка и палеца на десния му крак. 26 След това свещеникът да излее от елея в дланта на лявата си ръка; 27 и от елея, който има в лявата си ръка, свещеникът да поръси с десния си пръст седем пъти пред Господа. 28 И свещеникът да помаже с елея, който има в дланта си, крайчеца на дясното ухо на онзи, който се очиства, палеца на дясната му ръка и палеца на десния му крак, там, където е кръвта от жертвата за вина. 29 А останалия елей, който е в дланта на свещеника, да излее върху главата на онзи, който се очиства, за да го очисти пред Господа. 30 После да принесе едната от гургулиците или единия от младите гълъби, доколкото е възможно за онзи, който се очиства – 31 едната птица като жертва за грях, а другата като всеизгаряне, заедно с хлебния принос; така свещеникът ще извърши очистването му пред Господа. 32 Това е законът за болния от проказа, който няма достатъчно средства за очистването си.“

33 Господ каза още на Мойсей и Аарон: 34 „Когато влезете в ханаанската страна, която ви давам да завладеете, и поразя с проказа някоя къща в земята, която владеете, 35 тогава онзи, на когото е къщата, трябва да отиде при свещеника и да каже: ‘Струва ми се, че зараза се е появила в къщата ми.’ 36 А свещеникът, преди да влезе да прегледа заразата, да заповяда да изпразнят къщата, за да не стане нечисто всичко, което е в къщата; и след това свещеникът да влезе да прегледа къщата. 37 Ако той, след като прегледа заразата, види, че заразата по стените на къщата е образувала зеленикави или червеникави вдлъбнатини, 38 свещеникът да излезе до вратата на къщата и да затвори къщата за седем дена. 39 А на седмия ден свещеникът да дойде отново и ако види, че заразата се е разпространила по стените на къщата, 40 да заповяда да изкъртят камъните, по които има зараза, и да ги хвърлят извън града на нечисто място; 41 и да накара да остържат цялата къща отвътре, а останалата мазилка да изхвърлят извън града на нечисто място. 42 След това да вземат други камъни и да ги зазидат вместо онези камъни, и да вземат друга мазилка и да измажат къщата.

43 Но ако заразата се появи отново в къщата, след като са били изкъртени камъните и къщата е била остъргана и измазана с нова мазилка, 44 тогава свещеникът да дойде и да я прегледа: и ако заразата се е разпространила в къщата, в нея има гибелна проказа, тя е нечиста. 45 Тази къща трябва да се събори, а камъните, дървата и цялата мазилка на къщата да се изнесат извън града, на нечисто място. 46 Онзи, който влезе в къщата през времето, когато тя е била затворена, да бъде нечист до вечерта. 47 И който спи в тази къща, трябва да изпере дрехите си; и който яде в тази къща, трябва да изпере дрехите си.

48 Но ако свещеникът дойде и види, че заразата в къщата не се е разпространила, след като е била измазана, тогава свещеникът да обяви къщата за чиста, понеже заразата е преминала. 49 И за да очисти къщата, да вземе две птици, кедрово дърво, червена прежда и исоп; 50 и да заколи едната птица в глинен съд над течаща вода. 51 След това да вземе кедровото дърво, исопа, червената прежда и живата птица, да ги натопи в кръвта на закланата птица и в течащата вода и да поръси къщата седем пъти. 52 И да очисти къщата с кръвта на птицата и с течащата вода, с живата птица и с кедровото дърво, с исопа и с червената прежда. 53 След това да пусне живата птица в полето извън града. Така ще извърши очистването на къщата и тя ще бъде чиста.

54 Това е законът за всяка зараза от проказа и кел, 55 за проказа по дрехи и в къщите, 56 [a] за оток, за обриви и петна, 57 за да се посочи кога нещо е нечисто и кога е чисто; това е законът за проказата.“

Footnotes:

  1. 14:56 В Синодалната Библия 14:56 е част от 14:55.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes