A A A A A
Bible Book List

Левит 11 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Закон за чистите и нечистите животни

11 И Господ каза на Мойсей и Аарон: „Съобщете на израилтяните: ‘Ето кои животни можете да ядете сред всички животни по земята: яжте всяко от животните, което има раздвоени копита, с дълбок разрез на копитата, и което преживя. От преживните и с раздвоени копита не яжте само тези: камилата, защото преживя, но няма раздвоени копита; тя е нечиста за вас; скокливия гризач, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас; заека, защото преживя, но няма раздвоени копита; той е нечист за вас; свинята, защото има раздвоени копита с дълбок разрез, но не преживя; тя е нечиста за вас. Месото им не яжте и до труповете им не се допирайте; те са нечисти за вас.

От всички животни, които са във водата, яжте всички с перки и люспи във водите на реки и морета; тях може да ядете. 10 А всички, които плават или обитават навред във водите – в моретата или реките, които нямат перки и люспи, всички те са скверни за вас. 11 Понеже трябва да бъдат скверни за вас, от месото им не яжте и от труповете им се гнусете! 12 Всичко във водата, което няма перки и люспи, да бъде скверно за вас.

13 А ето и птиците, от които трябва да се гнусите: орел, лешояд, черен лешояд, 14 пиляк и сокол от всякакъв вид, 15 всякакъв вид гарвани, 16 камилска птица, кукумявка, чайка и ястреб от всякакъв вид, 17 бухал, рибар, ибис, 18 лебед, пеликан, сврака, 19 щъркел, чапла от всякакъв вид, папуняк и прилеп.

20 Всички крилати четириноги са скверни за вас. 21 Но измежду крилатите четириноги можете да ядете само онези, които имат пищяли над краката си, за да скачат с тях по земята. 22 От тях можете да ядете: скакалец от всякакъв вид, зелен скакалец от всякакъв вид, щурец от всякакъв вид и малък скакалец от всякакъв вид. 23 Всяко друго крилато четириного е скверно за вас.

24 От тях ще се оскверняват: всеки, който се допре до трупа им, ще бъде нечист до вечерта; 25 и всеки, който носи нещо от трупа им, да изпере дрехата си; той ще бъде нечист до вечерта. 26 Всяко животно, което има раздвоени копита, но без дълбок разрез и не преживя, е нечисто за вас; всеки, който се допре до него, ще бъде нечист. 27 А от четириногите животни – онези, които ходят на лапи, са нечисти за вас; всеки, който се допре до трупа им, ще бъде нечист до вечерта. 28 Всеки, който носи трупа им, да изпере дрехите си; той ще бъде нечист до вечерта, понеже са нечисти за вас.

29 От животните, които пълзят по земята, ето кои са нечисти за вас: невестулка, мишка, гущер от всякакъв вид; 30 анака, саламандър, гущерче, къртица и хамелеон. 31 От всички влечуги те са нечисти за вас: който се допре до трупа им, ще бъде нечист до вечерта. 32 И всичко, върху което някое от тях падне мъртво, ще бъде нечисто: било дървен съд, дреха, кожа, чувал или някаква вещ, която се употребява за работа. Те трябва да се сложат във вода и ще останат нечисти до вечерта; след това ще бъдат чисти. 33 Ако някое от тях падне в глинен съд, всичко, каквото има в него, ще бъде нечисто; а самия съд трябва да строшите. 34 Всяка храна, върху която се сипе вода от такъв съд, ще бъде нечиста; и всяко питие в такъв съд ще бъде нечисто. 35 Всичко, върху което падне нещо от трупа им, ще бъде нечисто – било пещ или огнище, трябва да се разрушат, понеже са нечисти; и те ще бъдат нечисти за вас. 36 Само извор и кладенец, където има вода, си остават чисти; но който се допре до трупа им, той е нечист. 37 Ако нещо от трупа им падне върху семе за сеитба, то ще е нечисто. 38 И ако са полели семето с вода и върху него падне нещо от трупа им, то е нечисто за вас.

39 Ако умре някое от животните, които може да ядете, който се допре до трупа му, ще бъде нечист до вечерта. 40 Който яде от трупа му, трябва да изпере дрехите си; той ще бъде нечист до вечерта; и който носи трупа му, трябва да изпере дрехите си, той ще бъде нечист до вечерта.

41 Всяко животно, което пълзи по земята, е скверно, не трябва да го ядете. 42 Всяка животинка по земята, която пълзи или се движи на четири или повече крака, не трябва да я ядете, защото е скверна. 43 Не се осквернявайте от влечуги, за да не станете нечисти чрез тях; не се осквернявайте чрез тях, 44 защото Аз съм Господ, вашият Бог. Осветете се и бъдете святи, защото Аз съм свят; и не се осквернявайте с никакво влечуго, което пълзи по земята, 45 защото Аз съм Господ, Който ви изведе от египетската земя, за да ви бъда Бог. И така, бъдете святи, защото Аз съм свят.

46 Това е законът за добитъка, за птиците, за всички животни, които живеят във водите, и за всички животни, които пълзят по земята, 47 за да различавате чисто от нечисто и животните, които може да се ядат, от животните, които не трябва да се ядат’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes