A A A A A
Bible Book List

Левит 10 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

10 Надав и Авиуд, синове на Аарон, взеха кадилниците си и като сложиха в тях огън и тамян, принесоха чужд огън пред Господа, което Той им беше забранил. Затова излезе огън от Господа и ги изгори; и те умряха пред Господа. Тогава Мойсей каза на Аарон: „Ето за това говореше Господ, когато рече: ‘Аз ще покажа святостта Си в онези, които се приближат към Мене, и ще се прославя пред целия народ.’“ Аарон остана безмълвен.

И Мойсей повика Мисаил и Елцафан, синове на Узиил, Аароновия чичо, и им каза: „Идете и изнесете братята си от светилището извън стана.“ Те се приближиха и ги изнесоха с хитоните им извън стана, както каза Мойсей. А на Аарон и синовете му Елеазар и Итамар Мойсей каза: „Не откривайте главите си и не раздирайте дрехите си, за да не умрете и да навлечете гняв на цялото общество; но братята ви и цял Израил могат да оплакват онези, които Господ погуби с огън. И не излизайте от входа на скинията на събранието, за да не умрете; защото Господният елей за помазване е върху вас.“ И те направиха, както каза Мойсей.

След това Господ каза на Аарон: „Когато влизате в скинията на събранието, не трябва да пиете вино или силно питие, нито ти, нито синовете ти с тебе, за да не умрете. Това ще бъде вечен закон за поколенията ви, 10 за да може да отличавате свещено от несвещено и нечисто от чисто 11 и да учите израилтяните на всички наредби, които Господ им е казал чрез Мойсей.“

12 После Мойсей каза на Аарон и останалите му синове Елеазар и Итамар: „Вземете хлебния принос, останал от жертвите за Господа, и го яжте безквасен при жертвеника, защото това е велика светиня; 13 яжте го на свято място, защото това е твой дял и дял на синовете ти от жертвите за Господа, защото така ми е заповядано. 14 Гръдната част, принесена по обичая, и плешката на възношението яжте на чисто място – ти, синовете ти и дъщерите ти с тебе, защото това ти е дадено като твой дял и като дял на синовете ти от мирните приноси на израилтяните. 15 Плешката на възношението и гръдната част трябва да се принасят заедно с жертвената тлъстина по обичая пред Господа, за да бъдат вечен дял за тебе и за синовете ти, както заповяда Господ.“

16 Мойсей потърси козела на жертвата за грях, но той беше вече изгорен. Затова той се разгневи на Елеазар и Итамар, двамата останали синове на Аарон, и каза: 17 „Защо не ядохте жертвата за грях на свято място? Тя е велика светиня и ви е дадена, за да снемете греховете на обществото и да го очиствате пред Господа. 18 Но кръвта на жертвата не беше внесена в светилището и вие трябваше да я изядете в светилището, както заповядах.“ 19 Тогава Аарон отговори на Мойсей: „Ето днес те принесоха жертвата си за грях и всеизгарянето си пред Господа и на мене ми се случи такова нещо! Ако бях ял днес жертвата за грях, щеше ли това да се понрави на Господа?“ 20 Като чу това, Мойсей одобри постъпката.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes