A A A A A
Bible Book List

Левит 1 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Закони за жертвоприношенията

Тогава Господ извика Мойсей и му заговори от скинията на събранието: „Кажи на израилтяните: ‘Когато някой от вас иска да принесе жертва на Господа, нека принесе едър или дребен добитък.

Ако жертвата му е всеизгаряне от едър добитък, нека принесе мъжко животно, което е без недостатък; да го принесе при входа на скинията, за да бъде прието от Господа; да положи ръката си върху главата на жертвата за всеизгаряне и тя ще бъде приета за очистване от неговите грехове. После да заколи телето пред Господа, а свещениците, Аароновите синове, да донесат кръвта и да поръсят с нея около жертвеника, който е при входа на скинията на събранието. И да одере жертвата, да я разсече на части, а синовете на свещеника Аарон да накладат на жертвеника огън и да наслагат на огъня дърва. И свещениците, Аароновите синове, да сложат тези части, главата и тлъстината на дървата, които са върху огъня на жертвеника, а вътрешностите на жертвата и краката ѝ да измият с вода и свещеникът да изгори всичко върху жертвеника като всеизгаряне, благоуханна жертва, приятна на Господа.

10 Ако жертвата му за всеизгаряне е от дребен добитък – овци или кози, нека принесе мъжко животно без недостатък; 11 да го заколи пред Господа от северната страна на жертвеника, а свещениците, Аароновите синове, да поръсят с кръвта му около жертвеника. 12 И да го разсече на части, като отдели главата и тлъстината му, а свещеникът да ги наслага върху дървата, които са на огъня върху жертвеника. 13 А вътрешностите и краката да измие с вода и свещеникът да донесе всичко, и да го изгори върху жертвеника като всеизгаряне, благоуханна жертва, приятна на Господа.

14 Но ако принася на Господа всеизгаряне от птици, нека принесе жертвата си от гургулици или от млади гълъби. 15 Свещеникът да я донесе при жертвеника и като отдели главата на жертвата, да я изгори върху жертвеника; а кръвта да изцеди по стената на жертвеника; 16 да отдели гушата ѝ заедно с перата и да я хвърли на изток от жертвеника, на пепелището. 17 И да пречупи жертвата между крилете ѝ, но без да ги отделя; а свещеникът да я изгори на жертвеника върху дървата, които са на огъня. Това е всеизгаряне, благоуханна жертва, приятна на Господа.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes