A A A A A
Bible Book List

Колосяни 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Искам да знаете, че с всички сили се опитвам да помогна на вас, на хората в Лаодикия и на всички, които не са ме виждали лично, за да бъдат сърцата им утешени и да са свързани в любов, да бъдат богати с увереността, която идва от разбирането, и да познаят напълно Христос – Божията тайна истина, в когото са скрити всички съкровища на мъдростта и познанието.

Казвам това, за да не може никой да ви заблуди с привидно правдоподобни доводи. Защото макар и тялом да не съм с вас, аз съм с вас духом и съм щастлив да видя реда във вашия живот и твърдата ви вяра в Христос.

Продължавайте да живеете в Христос

Така, както приехте Исус като Христос и Господ, продължавайте да живеете в единство с него. Нека той бъде основата ви и в него израствайте, укрепвайте във вярата, както бяхте научени, и винаги благодарете на Бога.

Внимавайте никой да не ви пороби с лъжливи идеи и празни приказки, които произлизат от човешките традиции и от елементите [a] на този свят, а не от Христос. Защото Бог в своята пълнота живее в този, който прие човешки образ, 10 а вие сте цялостни в него, който е главата на всички управници и всяка власт.

11 В Христос вие бяхте обрязани не с обрязване от човешки ръце, а с обрязване от Христос, когато бяхте освободени от властта на грешната си природа. 12 Това се случи, когато бяхте кръстени [b] – старата ви същност умря и бе погребана заедно с Христос, и вие бяхте също и възкресени заедно с Христос чрез вярата си в силата на Бога, която той показа, възкресявайки Христос от мъртвите. 13 Вие бяхте духовно мъртви поради греховете си и поради това, че не бяхте обрязани, но Бог ви съживи заедно с Христос и щедро ни прости всички грехове. 14 Той заличи документа на дълга, който беше против нас, заедно с всичките му наредби и го премахна, като го прикова на кръста. 15 Бог обезоръжи духовните управници и власти и с кръста ги поведе като пленници в победно шествие.

Не следвайте правила, създадени от хората

16 Така че нека никой не ви осъжда за онова, което ядете или пиете, или за празници, новолуние [c] или съботни дни. 17 Те са само сянка на това, което трябваше да дойде, а истинското тяло, причинило тази сянка, принадлежи на Христос. 18 Не позволявайте на никого, който обича да се представя за смирен и се покланя на ангели, [d] да ви накара да загубите наградата си. Такива хора винаги говорят за виденията си и земният им ум ги кара да се гордеят безпричинно. 19 Те не се придържат към Христос – главата, благодарение на която цялото тяло, поддържано от стави и свръзки, е сплотено и расте според Божия план.

20 Вие умряхте с Христос и бяхте освободени от елементите на този свят. Защо тогава живеете така, сякаш все още принадлежите на света, и се подчинявате на заповеди като: 21 „Не хващай това“, „Не вкусвай онова“ или „Не докосвай другото“? 22 Тези заповеди се отнасят до земни неща, които, веднъж използвани, се развалят. Това са само едни човешки правила и учения. 23 Те изглеждат основани на мъдрост и са част от създадена от хората религия, която кара човек да се преструва на смирен и да се отнася сурово към тялото, но нямат никаква стойност, що се отнася до битката с желанията на грешната ни човешка природа.

Footnotes:

  1. Колосяни 2:8 елементи Споменати още в 2:20. Може да означава „основни принципи“ или „стихийни духове“, т.е. сили, които влияят върху човечеството.
  2. Колосяни 2:12 + кръщавам Гръцка дума, която означава „потапям или погребвам някого или нещо във вода за кратко време“.
  3. Колосяни 2:16 + новолуние Първият ден от еврейския месец, считан от израелтяните за свят и отделен за почивка и поклонение.
  4. Колосяни 2:18 покланя на ангели Или: „покланя с ангели“ (които му са се явили във видение).
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes