A A A A A
Bible Book List

Колошанима 1 Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Павле, Божијом вољом апостол Христа Исуса, и брат Тимотеј,

светој и верној браћи у Христу, која су у Колоси:

милост вам и мир од Бога, нашег Оца [a].

Захваљивање и молитва

Увек захваљујемо Богу, Оцу нашега Господа Исуса Христа, када се за вас молимо, јер смо чули за вашу веру у Христу Исусу [b] и за љубав коју гајите према свимa светима. Та вера и љубав долазе од наде која је за вас спремљена на небесима, а за коју сте већ чули у Речи истине — еванђељу, које вам је дошло. Оно по целом свету доноси плодове и расте, баш као и међу вама од оног дана када сте чули за Божију милост и истински је спознали. Научили сте га од Епафраса, нашег драгог друга у служењу, који је Христов верни служитељ за вас, који нас је и обавестио о вашој љубави у Духу.

Зато и ми, од дана када смо то чули, не престајемо да се молимо за вас и да молимо Бога да се испуните спознањем његове воље са сваком духовном мудрошћу и разумевањем, 10 да живите достојно Господа и да му у свему угодите: да будете плодоносни у сваком добром делу, да растете у спознању Бога, 11 да се, сразмерно његовој славној моћи, оснажите сваком силом за сваку истрајност и стрпљивост, с радошћу 12 захваљујући Оцу, који вас је учинио достојнима да имате [c] удела у наследству светих у светлости. 13 Он нас је избавио из власти таме и преместио нас у Царство свог љубљеног Сина, 14 у коме имамо откупљење [d], опроштење греха.

Христова узвишеност

15 Он је слика невидљивога Бога, Прворођени над свим што је створено. 16 Јер, њиме је створено све што је на небесима и на земљи, видљиво и невидљиво — било престоли, било господства, било поглаварства, било власти — све је кроз њега и за њега створено. 17 Он је пре свега и у њему се све држи на окупу. 18 Он је и Глава телу — Цркви. Он је Почетак, Прворођени из мртвих, да у свему буде први. 19 Јер, Богу се свидело да у њему настани сву пуноћу 20 и да кроз њега — успоставивши мир његовом крвљу на крсту — са собом потпуно помири све, било на земљи, било на небесима.

21 Некада сте, због својих злих дела, и ви били отуђени од Бога и непријатељски расположени. 22 Али, сада вас је смрћу Христовог људског тела Бог помирио са собом да вас пред себе постави свете, без мане и беспрекорне 23 — ако останете утемељени и чврсти у вери и непоколебљиви у нади еванђеља које сте чули, које је проповедано сваком створењу под небом, а чији сам ја, Павле, постао служитељ.

Павлов труд

24 Сада се радујем у својим страдањима за вас и у свом телу допуњујем оно што недостаје Христовим мукама за његово тело, које је Црква. 25 Ја сам постао њен служитељ по налогу који ми је дао Бог: да вам објавим Божију реч у њеној пуноћи — 26 тајну која је вековима и поколењима била скривена, а сада је објављена његовим светима. 27 Њима је Бог хтео да обзнани колико је међу паганима богатство славе ове тајне, која је Христос у вама, нада у славу.

28 Ми њега објављујемо, уразумљујући сваког човека и поучавајући сваког човека са свом мудрошћу да сваког човека доведемо до савршенства у Христу. 29 За то се ја трудим, борећи се његовом делотворном силом, која у мени силно делује.

Footnotes:

  1. Колошанима 1:2 Оца У неким рукописима стоји: Оца, и Господа Исуса Христа.
  2. Колошанима 1:4 у Христу Исусу Или: у Христа Исуса.
  3. Колошанима 1:12 који … имате У неким рукописима стоји: који нас је учинио достојнима да имамо.
  4. Колошанима 1:14 откупљење У неким каснијим рукописима стоји: откупљење кроз његову крв.
Serbian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-SR)

Copyright © 2003 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes