A A A A A
Bible Book List

Йоил 2 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Великият ден Господен

Затръбете в Сион и бийте тревога на святата Ми планина; нека се разтреперят всички жители на земята, защото настъпва денят Господен и вече е близо – ден на тъма и мрак, ден облачен и мъглив. Като утринна зора е плъзнал по планините многоброен и могъщ народ, какъвто не е имало от векове, нито ще има в следващите поколения.

Пред него огън изгаря, а зад него пожар лумва. Пред него земята е като Едемската градина, а зад него ще бъде опустошена степ и никой няма да бъде пощаден от него. Изглеждат като коне и скачат като ездачи. Те скачат по планинските върхове с грохот като от колесници, като пращене на пожар, който изгаря слама, като силна войска, строена за битка. Щом се появят, народите ще се ужасят; лицата на всички ще побледнеят. Те атакуват като юнаци и като храбри воини щурмуват крепостните стени, и всеки върви по своя път, без да се отбива от него. Не се блъскат един в друг, всеки върви по пътя си, натъкват се на копия, но не спират вървежа си. Атакуват града, щурмуват крепостните стени, катерят се по къщите, влизат през прозорците като крадци.

10 Земята ще се разтърси пред тях, небето ще се разклати, слънцето и луната ще потъмнеят и звездите ще загубят блясъка си. 11 Тогава Господ ще прогърми с гласа Си пред Своето войнство, защото то е твърде многобройно и мощно при изпълнението на словото Му. Велик е денят Господен и твърде страшен – кой може да го понесе?“

Призив към покаяние

12 Но тъкмо днес още е в сила словото на Господа: „Обърнете се към Мене от цялото си сърце с пост, плач и ридание!“ 13 Терзайте сърцата си, а не разкъсвайте дрехите си! Да, обърнете се към Него, Господа, вашия Бог. Защото Той е благ и милосърден, дълготърпелив и многомилостив, и съжалява за бедствието. 14 Може би Той ще прояви милост към вас и ще дари ново благословение. Тогава отново ще принасяте мирни жертви и всеизгаряния на Него, Господа, вашия Бог.

15 Затръбете в Сион, определете свещен пост и подгответе богослужение. 16 Съберете народа, осветете богослужебното събрание, призовете старците, съберете децата и кърмачетата. Младоженецът да излезе от дома си и невестата – от стаята си. 17 Нека свещениците, служителите Господни, да плачат между притвора и жертвеника и да мълвят: „Господи, прояви милост към народа Си, не предавай наследството Си на ругание, така че езичниците да не се подиграват с него! Защо да се говори между народите: ‘Къде е техният Бог?’

18 Тогава Господ ще пожелае отново земята Си и ще се смили над народа Си. 19 Господ ще отговори на Своя народ с думите: ‘Ето Аз ще ви дарявам хляб, вино и маслиново масло и ще се насищате с тях, и няма повече да ви предам на поругание пред езичниците. 20 Ще изгоня от вас врага, дошъл от север, и ще го изтласкам в безводна и пуста земя: челното му пълчище – в източното море, а задното – в западното море. Тогава от него ще се понесе зловоние и ще се надигне смрад, понеже той извърши много злини.

21 Не се бой, ти, земьо: радвай се и се весели, защото Господ извърши велики дела. 22 Не се бойте, диви животни, защото пасищата в степите ще се покрият с трева, дървото ще даде своя плод, смокинята ще даде смокини и лозата ще се отрупа с грозде.

23 И вие, наследници на Сион, радвайте се и се веселете в Господа, вашия Бог; защото Той справедливо ще ви даде храна и както преди ще ви праща дъжд, дъжд есенен и пролетен. 24 И местата за вършеене ще се напълнят с жито и линовете ще се препълнят с гроздов сок и маслиново масло. 25 И ще ви възнаградя за всичко през онези години, което изпоядоха скакалци, червеи, бръмбари и гъсеници – голямата Ми войска, която изпратих срещу вас. 26 Ще ядете изобилно и ще се насищате, и ще прославяте името на Господа, вашия Бог, Който по чудодеен начин постъпи с вас, и Моят народ няма да се посрами за вечни времена. 27 И ще разберете, че Аз съм посред Израил и Аз съм Господ, ваш Бог, и няма друг, и Моят народ няма да се посрами за вечни времена’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes