A A A A A
Bible Book List

Йов 9 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Божията справедливост. Съзнание за грях

В отговор Йов каза: „Да, вярно е – аз зная, че това е така. Но може ли човек да бъде оправдан пред Бога? Ако пожелае да заспори с Него в съда, няма да може да Му отговори нито на един от хиляда въпроса. Той е премъдър по разум и мощен по сила. Кой е дръзнал да се обяви против Него и е останал невредим? Той премества планини и те не разбират, че ги преобръща в гнева Си; Той разтърсва земята от мястото ѝ, така че нейните стълбове треперят. Той заповядва на слънцето – и то не изгрява, и Той запечатва звездите. Той Сам разпростира небесата и ходи по водните висини; сътворил е съзвездията Мечки, Орион и Плеяди и тайните чертози на Юга; 10 твори дела велики, непостижими и безброй чудеса. 11 Ето Той ще мине над мене и аз няма да Го видя; ще отмине и няма да Го съзра. 12 Ако грабне нещо, кой ще Му забрани? Кой ще Му каже: ‘Какво правиш?’

13 Бог няма да спре гнева Си; пред Него ще паднат помощниците на Рахав. 14 И така, как аз да Му отговоря? И да подбирам думи пред Него? 15 На Него дори и да бях прав, не бих могъл да отговарям, а бих помолил своя Съдия. 16 Ако бях извикал, Той би ми отговорил! Но не бих повярвал, че се вслушва в гласа ми Този, 17 Който може в бурен вихър да ме унищожи и е умножил раните ми без моя вина, 18 не ми дава да си отдъхна, а ме пресища с горчивина. 19 Ако става дума за сила, ето – Той е могъщ; ако ли пък – за съд, кой ще Го призове? 20 Ако бих се оказал прав, самите ми уста щяха да ме обвинят; ако бих бил невинен, Той щеше да ме признае за виновен. 21 Невинен съм; няма да пощадя живота си, опротивя ми този мой живот. 22 Затова аз говоря едно и също: Той погубва и невинния, и виновния. 23 Когато Неговият бич поразява внезапно, тогава Той се надсмива над отчаянието на невинните. 24 Земята е отдадена в ръка на нечестиви; очите на нейните съдии Той закрива. Ако това не прави Той, то кой?

25 А моите дни бягат по-бързо от бързоходец – бягат, без да видят щастие, 26 летят като тръстикови ладии, като орел, който се спуска върху плячка. 27 Ако си кажа: ‘Ще забравя оплакването си, ще отмахна мрачния си вид и ще се развеселя’, 28 то страхувам се от всичките си страдания. Зная, че Ти няма да ме оправдаеш. 29 Ако ли съм осъден, защо да се измъчвам напразно? 30 Даже и ако се умиех и със снежна вода и с луга да бих очистил ръцете си, 31 и тогава Ти би ме потопил в яма с нечистотии, тъй че и дрехите ми да се погнусят от мене. 32 Защото Той не е като мен човек, за да мога да Му отговарям и да отида заедно с Него на съд! 33 О, ако помежду ни имаше съдник, който би сложил ръката си на нас двамата. 34 Нека Той свали от мене жезъла Си и нека Неговият страх не ме заплашва – 35 тогава аз ще говоря, без да се страхувам от Него, понеже не е такъв случаят с мене.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes