A A A A A
Bible Book List

Йов 8 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Първа реч на Вилдад. Йов е лицемер

В отговор Вилдад Савхеец каза: „Докога ще говориш така? Думите от устата ти са бурен вятър! Нима Бог съди несправедливо и Всемогъщият изопачава правдата? Ако твоите деца са съгрешили против Него, Той ги е и предал на произвола на беззаконието им. Но ако търсиш Бога и се молиш на Всемогъщия, и ако си чист и правдив, Той още сега ще застане като страж над тебе и по достойнство ще възстанови твоето жилище. Ако отначало си притежавал малко, след това ще придобиеш твърде много.

И така, запитай предишните поколения и вникни в това, което техните бащи придобиха; тъй като ние сме вчерашни и нищо не знаем, нашите дни на земята са само сянка. 10 Няма ли да те научат, да ти кажат и от сърцето си да изговорят думите: 11 ‘Никне ли папирусна тръстика там, където няма блато? Расте ли камъш без вода? 12 Той още е свеж и не е за отрязване, а изсъхва преди всяка трева.’ 13 Такива са пътищата на всички, които забравят Бога, и надеждата на злодея ще пропадне. 14 Неговото упование е подкосено и опората му е като мрежа на паяк. 15 Опре на къщата си и тя рухва; ще се хване за нея и няма да устои. 16 Пълен със сок е той на слънцето, клоните му се разстилат отвъд градината. 17 Корените му се вплитат в грамада камъни, между камъните се е укрепил той. 18 Но когато го изтръгнат от мястото му, то ще се откаже от него: ‘Не съм те виждало!’ 19 Ето каква е радостта на неговия път в живота! А из пръстта изниква друг нечестив човек.

20 Ето Бог няма да отхвърли безукорен човек и не поддържа ръката на злосторника. 21 Твоята уста Той ще запълни отново със смях и устните ти – с радостно възклицание. 22 Тези, които те ненавиждат, ще потънат в срам, няма да имат шатри нечестивите.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes