A A A A A
Bible Book List

Йов 5 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Викай! Има ли кой да ти отговори? И към кого от светите ангели ти ще се обърнеш? Гневливостта убива глупав човек, а ревността погубва безразсъден. Видях как глупав човек пуска здраво корен и веднага проклех дома му. Децата му са далеч от спасение, ще ги бият при градските врати и няма кой да ги защити. Гладният ще изяде жетвата му, даже от тръни той ще я измъкне. Жадните ще погълнат имота му. Защото злото излиза не от праха и страданието изниква не от земята. Но човек се ражда за мъка, както искрите – за да летят нагоре.

Увещание за обръщане към Бога

Но аз бих се обърнал към Бога и бих поверил делото си на Бога, Който твори дела велики и непостижими и безброй чудеса. 10 Той оросява с дъжд земята и дава от небето вода на полетата, 11 за да постави унижените нависоко, тъй че опечалените намират спасение. 12 Той осуетява замислите на коварните, така че ръцете им да не довършат предприетото. 13 Той улавя мъдруващите със собствената им хитрост и замисълът на хитрите се осуетява: 14 посред бял ден те се натъкват на тъмнина и по обед ходят пипнешком, както нощем. 15 Бедния Той спасява от меча на техните уста, както и от ръката на силния. 16 И затова за слабия има надежда и се затваря устата на злия.

17 Ето блажен е този човек, когото Бог наставлява, и затова не отхвърляй наказанието на Всемогъщия, 18 защото Той наранява и Сам превързва; Той поразява и Неговите ръце лекуват. 19 В шест беди Той ще те спаси и в седмата зло няма да те докосне. 20 Във време на глад ще те откупи от смъртта и при война ще те избави от меч. 21 От бича на езика ще бъдеш предпазен и няма да се уплашиш от опустошение, ако то настъпи. 22 На опустошение и глад ти ще се надсмееш и от дивите зверове няма да се уплашиш, 23 защото си се съюзил с полските камъни и дивите зверове са в мир с тебе.

24 Тогава ще разбереш, че шатрата ти е в безопасност, ще огледаш къщата си и ще се окаже, че нищо не липсва. 25 Ще се увериш, че потомството ти е многобройно и рожбите ти – като трева по земята. 26 В дълбока старост ти ще стигнеш до своя гроб, тъй както житните снопове се подреждат, когато им дойде времето. 27 Ето ние това сме научили: то е вярно. Чуй го и го приеми.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes