A A A A A
Bible Book List

Йов 42 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Йов се смирява пред Бога

42 Тогава Йов в отговор каза на Господа: „Познах, че Ти всичко можеш и че няма замисъл, който не можеш да осъществиш. Ти каза: ‘Кой е този, който омрачава Провидението с думи без познание?’ Ето защо аз говорих, без да разбирам, за чудни на мене дела, които не познавах. Ти каза още: ‘Послушай и Аз ще говоря, и каквото питам, обясни Ми!’ Слушал бях с ухо за Тебе от мълва, а сега очите ми Те виждат. Затова се отричам и се разкайвам в прах и пепел.“

Заключение

Епилог. Господ порицава тримата приятели на Йов, който се моли за тях

И след като изказа тези думи към Йов, Господ каза на Елифаз Теманеца: „Моят гняв се разпали против тебе и твоите двама приятели, понеже вие не говорихте за Мене така искрено, както моят служител Йов. А сега вземете седем бика и седем овена, идете при моя служител Йов и принесете всеизгаряне за вас. Моят служител Йов трябва да се помоли за вас, защото само неговата молитва ще приема, за да не ви въздам наказание, тъй като не говорихте за Мене така искрено, както Моят служител Йов.“ Елифаз Теманец, Вилдад Савхеец и Софар Наамец отидоха и направиха така, както Господ им заповяда. И Господ прие Йов.

Господ отново дарява на Йов благополучие

10 Господ обърна съдбата на Йов, след като той се помоли за приятелите си. И Господ даде на Йов двойно повече от онова, което той имаше по-рано. 11 Тогава дойдоха при него всичките му братя и всичките му сестри, и всичките му познати. Те ядоха с него хляб в дома му, изказаха му съчувствие и го утешаваха за всичкото зло, което Господ му бе изпратил. И дадоха му всеки по една кешита и по един златен пръстен.

12 И Господ благослови следващите години на живот на Йов: той имаше четиринадесет хиляди глави дребен добитък, шест хиляди камили, хиляда впряга едър добитък и хиляда ослици. 13 Имаше и седем синове и три дъщери. 14 И нарече първата Йемима, втората – Кециа, и третата – Керен Хапух. 15 И по цялата земя нямаше толкова красиви жени като дъщерите на Йов. И техният баща им даде наследствени части между братята им.

16 И живя Йов сто и четиридесет години и видя синове и внуци от четири поколения. 17 Тогава Йов умря стар и сит на живот.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes