A A A A A
Bible Book List

Йов 38 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Божието слово към Йов и неговият отговор

Бог – Творец на Вселената

38 След като Елиуй престана да говори, Господ отговори на Йов от бурята и каза: „Кой е този, който омрачава Провидението с думи без познание? Препаши кръста си като героичен мъж! Ще те питам и ти Ми отговаряй!

Къде беше ти, когато полагах основите на земята? Обясни, ако знаеш. Кой е определил размерите, нима знаеш това? Или кой е опъвал по нея въже за измерване? На какво са закрепени основите и, и кой е положил крайъгълния ѝ камък, когато утринните звезди ликуваха и всички Божии ангели възклицаваха?

Кой затвори морето с врати, когато избликна и излезе като от майчина утроба, когато превърнах облаците в негово облекло, а мъглата – в негови пелени, 10 когато му утвърдих Моя наредба и поставих ключалки и врата? 11 Тогава казах: ‘Дотук ще дойдеш, но не по-нататък, и тук ще се разбиват твоите горди вълни!’

12 Заповядвал ли си през живота си на утринта? Посочвал ли си на зората мястото ѝ, 13 за да обгърне краищата на земята и да прогони нечестивите? 14 Тя се изменя като глина под печат и застава като оцветена дреха. 15 На нечестивите ще се отнеме светлината им и ще се сломи вдигнатата им ръка.

Божията мъдрост, вложена в творението. Човек е неспособен да вникне в тази тайна

16 Достигал ли си морските извори и изследвал ли си бездната? 17 Отваряла ли се е за тебе вратата на смъртта и видял ли си вратата на смъртната сянка? 18 Разглеждал ли си ширините на земята? Кажи, ако знаеш всичко!

19 Къде е пътят към обиталището на светлината и къде е мястото на тъмнината? 20 Водиш ли ги до тяхната граница, познаваш ли пътеките към техния дом? 21 Нима ти знаеш това, понеже тогава си бил роден и броят на дните ти е голям.

22 Идвал ли си в хранилищата на снега и виждал ли си хранилищата на градушката, 23 които пазя за злополучно време, за ден на борба и на битка? 24 Къде е пътят, по който светлината се разлива, където източният вятър се разнася по земята?

25 Кой разделя проливния дъжд на потоци и прави път за буреносни облаци, 26 за да вали дъжд върху безлюдната земя, върху пустинята, където няма човек, 27 за да насища пустинята и степта и за да поникне зеленина?

28 Дъждът има ли баща и кой поражда капките на росата? 29 От чия утроба излиза ледът, а небесния скреж – кой го ражда? 30 Водите се втвърдяват като камък и повърхността на морската бездна замръзва.

31 Можеш ли да вържеш връзките на Плеядите и да отвържеш вървите на Орион? 32 Можеш ли да извеждаш съзвездията навреме и да водиш Мечката с нейните деца? 33 Знаеш ли законите на небето, ти ли установи неговото господство над земята?

34 Можеш ли да надигнеш гласа си до облаците, за да те покрие изобилно вода? 35 Можеш ли да пращаш светкавици, така че те да тръгнат и да ти кажат: ‘Ето ни?’ 36 Кой влага мъдрост в тъмните облаци или кой е вложил в петела досетливост? 37 Кой може да преброи облаците с мъдростта си и да излее небесните водни мехове, 38 когато прахта става като излята и буците се слепват?

39 Ти ли ловиш плячка за лъвицата и можеш ли да заситиш глада на лъвчетата, 40 когато те почиват в леговищата, лежат под сянка в засада? 41 Кой дава на враната храната ѝ, когато малките ѝ викат към Бога, обикаляйки без храна?

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes