A A A A A
Bible Book List

Йов 28 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Прослава на мъдростта, тя е непостижима за човека

28 Наистина среброто има своя рудна жила и златото има място, където го промиват. Желязото се добива от земята, от камениста маса се извлича мед в пещ. Поставя се край на тъмнината и грижливо се търси руда в мрак и смъртна сянка. Изкопават рудник по места, където крак не е стъпвал, увисват и се клатят далече от човек. Земята, от която идва храна, е ровена сякаш от огън. Скалите там са източник на сапфир и златен прах в тях.

Пътеката за там орел не знае, око на ястреб не я е съзирало. Не е пристъпвал там горд див звяр, лъв не е ходил по нея.

На гранит човек слага ръката си, издъно преобръща планини, 10 тунели изсича в скалата. Окото му съзира всякаква скъпоценност. 11 Спира прилива на потоците и скритото изважда на светло.

12 Но къде се намира мъдростта и къде е мястото на разума? 13 Човек не знае нейната цена. Тя не се намира в земята на живите. 14 Бездната казва: „Не е у мене тя!“ И морето казва: „Не е у мене!“ 15 Не се дава за пречистено злато и не се отмерва сребро като покупна цена за нея. 16 Не се отмерва за нея офирско злато, нито се купува с карнеол или със сапфир. 17 Не се равняват с нея злато и кристал; не се разменя за съд от злато. 18 За корали и планински кристал защо да се говори, тя е повече от бисери. 19 С нея не се равнява и топазът от Куш; с чисто злато тя не се оценява.

20 Но откъде идва мъдростта и къде е мястото на разума? 21 Утаена е тя пред очите на всичко живо, скрита е тя от птиците по небето. 22 Адът и смъртта казват: „Само с уши сме слушали слух за нея.“

23 Само Бог знае нейния път и Той познава нейното място, 24 защото Той прониква със Своя взор до краищата на земята и вижда всичко под цялото небе. 25 Когато Той определяше тежестта на вятъра и отреждаше мярка за водата, 26 когато даваше наредбата за дъжда и пътя за гръмотевичната мълния, 27 тогава Той я видя и установи, уреди я и я изпита. 28 Тогава каза на човека: „Ето страхът пред Господа – това е мъдростта, а отбягването от злото е разум.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes