A A A A A
Bible Book List

Йов 22 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Бог наказва в името на справедливостта. Греховете на Йов изискват покаяние

22 Тогава Елифаз Теманец отговори: „Нима човек може да бъде от полза за Бога? Но разумният принася полза за себе си. Има ли полза Всемогъщият от това, че ти си благочестив? И ще има ли облага за Него, ако твоите постъпки са безупречни? Поради твоята богобоязън ли те наказва и поради това ли те привлича? Не е ли голяма твоята злоба и не е ли безкрайна греховната ти вина? Наистина ти вземаше залози от своите братя без основание и на голия събличаше дрехите. На изтощения от жажда не даваше вода да пие и на гладен отказваше хляб, а на силния даваше земята, знатният може да живее на нея. Вдовици отпращаше без нищо и просещите ръце на сираци отхвърляше. 10 Затова около тебе има примки и страх те обзе внезапно, 11 от мрак не виждаш и потоп от вода те покри.

12 Бог не е ли високо, както небето? Погледни горе звездите, колко далече са те! 13 А ти говориш: ‘Какво знае Бог? Може ли да съди въпреки облаците? 14 Облаци Го обвиват, така че Той не вижда, а обикаля по небесния кръг.’ 15 Искаш ли да се придържаш в древния път, по който са вървели порочните, 16 които преди време са били отвлечени, когато водите отвлекли почвата под тях? 17 Те казвали на Бога: ‘Отстрани се от нас!’ И си мислели какво ли може Всемогъщият да им стори. 18 А Той пълнеше домовете им с блага. Но нека бъде далече от мене съветът на нечестивите. 19 Праведниците виждаха това и се радваха. И непорочният им се присмиваше: 20 ‘Наистина нашите противници са изтребени и огън изгори техния остатък’.

Обърни се към Бога!

21 Повери се на Бога и имай мир; и доброто отново ще дойде при теб. 22 Приеми от устата Му Закона и съхрани думите Му в сърцето си. 23 Обърнеш ли се към Всемогъщия и се преклониш, ще премахнеш злото от шатрата си 24 и ще хвърляш злато в праха, офирско злато в камъните на потока, 25 защото тогава Всемогъщият ще бъде твое злато, бляскаво сребро за тебе. 26 Тогава Всемогъщият ще бъде извор на твоята радост и ще вдигаш лице с упование към Него. 27 Ти ще Му се молиш и Той ще се откликне, и обетите си ще изпълниш. 28 Каквото възнамеряваш, ще направи да стане, и върху твоите пътища ще блесне светлина. 29 Тъй като Той унижава, който се превъзнася, ще спаси този, който се смирява, 30 Ще спаси този, който е без вина, ще се спаси чрез чистотата на ръцете си.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes