A A A A A
Bible Book List

Йов 20 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Втора реч на Софар. Нетрайното щастие и наказанието на нечестивите

20 В отговор Софар Наамец каза: „И така, моите мисли ме принуждават да отговоря, тъй като силно съм развълнуван. Обиден укор чух за мене, но духът на моя разум ме подбужда да възразя. Не знаеш ли ти това, че от прадревни времена, откакто Бог е поставил човек на земята, тържеството на нечестивите е кратковременно и радостта на нечестивия човек трае само миг? Макар до небесата да се извиси гордостта му и главата му да се докосне чак до облаците, той ще изчезне за вечни времена, подобно на нечистотията му. Тези, които са го виждали, ще ахнат: ‘Къде е той?’ Като сън ще отлети и няма да го намерят, и ще изчезне като нощно видение. Очи, които са го видели, няма вече да го видят и мястото му вече няма да го съгледа. 10 Синовете му ще просят при бедните и децата му ще върнат заграбеното богатство. 11 Телесните му части са още пълни със силата на младостта му, но с него тя ще легне в пръстта.

12 Ако и да е сладко злото за устата му и той го крие под езика си, 13 пази го и не го оставя, а го държи в устата си – 14 то във вътрешностите му тази негова храна ще се превърне в отрова от кобра в тялото му. 15 Той е гълтал богатство, но ще го избълва: Бог ще го изтръгне от неговото тяло. 16 Отрова от усойница смуче той; езикът на пепелянка ще го умъртви. 17 Няма вече радостно да гледа потоци от масло, нито реки, пълни с мед и мляко. 18 Придобитото ще върне, без да му се наслаждава; съобразно богатството му ще дойде и неговата разплата – такъв няма да се зарадва. 19 Защото той потискаше, изоставяше бедни, заграбваше къщи, които не беше строил, 20 нямаше покой вътре у себе си, затова и богатствата му няма да го спасят.

21 От лакомията му нищо не убягваше, затова и благоденствието му ще е нетрайно. 22 При пълно изобилие той ще изпадне в нужда; ръцете на всички обидени ще се надигнат срещу него. 23 Ще стане тъй: за да напълни корема му, Бог ще изсипе върху му яростта на Своя гняв и ще направи стрели да завалят като дъжд върху му, по неговото тяло. 24 Ако се спаси от желязното оръжие, меден лък ще го прониже. 25 Ще извлече стрелата и ще излезе от тялото, но би излязла с бляскавия си връх от жлъчката му. Смъртен ужас ще го обхване. 26 Пълна тъмнина е подготвена за него; ще го гори от никого нераздухван огън, който ще погълне последния човек в шатрата му. 27 Небесата ще разкрият беззаконието му и земята ще въстане против него. 28 Ще рухне благосъстоянието на дома му като разляна вода в деня на гнева Му. 29 Ето участта на нечестивия човек, отредена от Бога, и определеното му от Всемогъщия!“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes