A A A A A
Bible Book List

Йов 15 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Втора реч на Елифаз. Йов е обвинен в заблуда и себелюбие; предупреждение за края на нечестивия

15 В отговор Елифаз Теманец каза: „Мъдрият ще отговаря ли с вятърничаво знание и ще пълни ли корема си с горещия източен вятър? Ще се препира ли с безполезни думи и с речи, от които няма полза? При това ти и страха пред Бога рушиш и унизяваш молитвата пред присъствието на Бога. Защото твоята уста разкрива твоята вина и ти си избрал езика на лукавите. Тебе те обвинява устата ти, а не аз, и собствените ти устни свидетелстват против тебе.

Нима ти си се родил пръв сред хората, нима си създаден преди хълмовете? Нима си слушал тайния съвет Божий и си придобил мъдрост? Какво знаеш ти, което ние да не знаем? Какво разбираш ти, което и ние да не проумяваме? 10 Сред нас има и беловлас, и старец, който по дни е надживял баща ти. 11 Не ти ли стигат утешителните и благите слова на Бога, отправени към тебе? 12 Какво така подбужда сърцето ти и защо очите ти са заблестели? 13 Защо обръщаш против Бога своя дух и с устата си бълваш такива речи? 14 Какво е човек, че да е чист, и роденият от жена, че да е праведен? 15 Ето Бог не се доверява дори и на Своите святи ангели, в очите Му и небесата не са чисти. 16 Колко повече е нечист, отвратителен и безпътен човек, който пие беззаконието като вода.

17 Аз ще те поуча, послушай ме. Това аз съм видял и ще ти разкажа 18 това, което мъдрите са възвестили, понеже техните бащи не са го укрили от тях. 19 Само на тях е била дадена земята и между тях чужденец още не е ходил. 20 Всичките си дни нечестив човекът прекарва в терзания и броят на годините е пресметнат за насилник. 21 Ужасяващи звуци кънтят в ушите му, в мирни дни върху му налита опустошител. 22 Той не се надява да се спаси от тъмнината, предназначен е вече за меч. 23 За късче хляб той се скита навред; знае само, че е обречен, денят на тъмата е вече съвсем близо. 24 Плаши го нужда и притеснение го обладава като цар, приготвен за нападение. 25 Защото е вдигнал ръка против Бога и се е надигал против Всемогъщия, 26 устремявал се е против Него с вирната глава под здравата опора на своите щитове. 27 Така тлъстина е покрила лицето му и се е наслоила по бедрата му. 28 Той се заселва в разрушени градове, в необитаеми къщи, обречени на разруха. 29 Такъв не забогатява, имотът му няма да оцелее, нито владението му ще се разшири по земята. 30 Такъв няма да избегне тъмата, суховей ще изсуши младочките му и Бог с духването от устата Си ще го отвее. 31 Заблуденият нека не се доверява на суетата, защото суета ще бъде и наградата му. 32 Той изчезва несвоевременно и клонките му няма да се зеленеят. 33 Като лоза ще изръси той неузрелия си плод и като маслина ще отърси цвета си. 34 Така домът – сборище на нечестивия, е безплоден и огън ще погълне шатрите на подкупа. 35 Той е заченал зло и е родил нечестие и в сърцето му се заражда измама.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes