A A A A A
Bible Book List

Йоан 2 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Чудото на сватбата в Кана Галилейска

На третия ден имаше сватба в Кана Галилейска и Иисусовата майка беше там. Иисус и учениците Му също бяха поканени на сватбата. А когато се свърши виното, майката на Иисус Му каза: „Вино нямат.“ Иисус ѝ отговори: „Не трябва да ми казваш какво да правя, жено! Моят час все още не е настъпил.“ Тогава майка Му рече на прислужващите: „Направете, каквото ви каже.“ Там имаше шест каменни делви, поставени за юдейско обредно измиване, които побираха по две или три мери. Иисус им каза: „Напълнете делвите с вода!“ И те ги напълниха догоре. След това добави: „Налейте сега и занесете на разпоредителя на празненството.“ И те му занесоха. А когато разпоредителят вкуси от водата, която беше станала на вино, без да знае откъде е това вино, докато прислужващите, които бяха налели водата, знаеха, повика младоженеца 10 и му каза: „Всеки човек слага първо доброто вино и след като се понапият – по-обикновеното, а ти си запазил доброто досега.“ 11 С това чудо Иисус постави в Кана Галилейска началото на чудесата Си, прояви Своята слава[a] и учениците Му повярваха в Него. 12 След това Той слезе в Капернаум с майка Си, братята и учениците Си и там прекараха няколко дена.

Очистване на храма

13 И понеже наближаваше юдейската Пасха, Иисус отиде в Йерусалим.

14 В храма Той намери продавачи на волове[b], овце и гълъби и обменители на пари, седнали при техните маси. 15 Като направи бич от върви, Той ги изпъди всички от храма заедно с овцете и воловете, разсипа монетите и катурна масите на обменителите на пари, 16 а на продавачите на гълъби каза: „Махнете това оттук и не правете дома на Моя Отец пазар!“ 17 Тогава учениците Му си спомниха, че е писано: „Ревността за Твоя дом Ме изяде.“

18 А юдеите Го попитаха: „С какво знамение ще ни докажеш, че имаш правото да постъпваш така?“ 19 Иисус им отговори: „Разрушете този храм и за три дни ще го издигна.“ 20 А юдеите казаха: „Този храм е граден четиридесет и шест години, та за три дена ли Ти ще го издигнеш?“ 21 Той говореше обаче за храма на тялото Си. 22 А когато възкръсна от мъртвите, учениците Му си спомниха, че Той беше казал това, и повярваха на Писанието и на словото, което Иисус бе изрекъл.

Иисус Христос е Сърцеведецът

23 И когато беше в Йерусалим на празника Пасха, като виждаха чудесата, които Той вършеше, мнозина повярваха в Неговото име. 24 Но Сам Иисус не им се доверяваше, защото познаваше всички 25 и не се нуждаеше някой да свидетелства за човека, понеже сам знаеше какво има в сърцето на човека.

Footnotes:

  1. 2:11 Има се предвид: Своята слава на Богочовек.
  2. 2:14 Жертвено животно (обикновено бик или теле).
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes