A A A A A
Bible Book List

Йоан 15 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Исус – истинската лоза

15 Аз съм истинската лоза, а моят Баща е лозарят. Той отрязва онези мои пръчки, които не дават плод, и подрязва и почиства онези, които дават, за да носят още повече плод. Вие вече сте чисти поради учението, което ви дадох. Останете в мен и аз ще остана във вас. Лозовата пръчка сама по себе си не може да дава плод, тя трябва да остане на лозата. Така и вие не можете да дадете плод, ако не останете в мен.

Аз съм лозата, а вие сте пръчките. Който остане в мен и аз – в него, ще даде много плод, защото без мен не можете да направите нищо. Ако някой не остане в мен, ще бъде изхвърлен като отрязана пръчка и ще изсъхне. Такива пръчки се събират и се хвърлят в огъня, където изгарят.

Ако останете в мен и моите учения останат във вас, каквото и да желаете, поискайте го и ще го имате. Моят Баща ще се прослави, когато давате много плод. Така ще докажете, че сте мои ученици. Обичам ви така, както Отец обича мен: Останете в моята любов. 10 Ако изпълнявате заповедите ми, ще останете в любовта ми, така както аз изпълних заповедите на своя Баща и оставам в любовта му. 11 Казах ви тези неща, за да бъде радостта ми във вас и вашата радост да бъде пълна. 12 Ето моята заповед: Обичайте се един друг така, както аз ви обикнах. 13 Няма по-голяма любов от това да дадеш живота си за приятелите си. 14 Вие сте мои приятели, ако вършите това, което ви заповядвам. 15 Вече не ви наричам «слуги», защото слугата не знае какво прави господарят му. Наричам ви «приятели», защото ви известих всичко, което чух от своя Баща. 16 Не вие избрахте мен, а аз избрах вас и ви определих да отивате и да давате плод, и искам плодът ви да е траен. Тогава Отец ще ви даде каквото и да поискате в мое име. 17 Това ви заповядвам: Обичайте се един друг!

Исус предупреждава учениците си

18 Ако светът ви мрази, помнете, че първо е намразил мен. 19 Ако принадлежахте на света, той щеше да ви обича като свои. Но вие не принадлежите на света, защото аз ви избрах и отделих от него: затова светът ви мрази. 20 Помнете думите, които ви казах: «Слугата не е по-велик от своя господар.» След като преследваха мен, ще преследват и вас. След като се подчиниха на моето учение, ще се подчинят и на вашето. 21 Но те ще се отнесат с вас така заради мен, защото не познават Онзи, който ме изпрати. 22 Ако не бях дошъл и не бях им говорил, нямаше да имат грях, но сега нямат оправдание за греха си. 23 Който мрази мен, мрази и моя Баща. 24 Ако не бях извършил сред тях делата, които никой друг не е извършвал, нямаше да имат грях. Но сега видяха делата ми и въпреки това намразиха и мен, и моя Баща. 25 Но това стана, за да се сбъдне писаното в закона им: «Намразиха ме без причина.» [a]

26 Когато дойде Защитникът, когото ще ви изпратя от Отца, Духът на истината, който идва от Отца, той ще свидетелства за мен. 27 Вие също ще свидетелствате, защото бяхте с мен от самото начало.

Footnotes:

  1. Йоан 15:25 «Намразиха ме без причина» Цитат от Пс. 35:19 или Пс. 69:4.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes