A A A A A
Bible Book List

Йоан 10 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Иисус Христос – Добрият пастир

10 „Истината, истината ви казвам: този, който влиза в овчата кошара не през вратата, а прескача отдругаде, той е крадец и разбойник. А който влиза през вратата, пастир е на овцете. На него вратарят отваря и овцете слушат гласа му. Той зове овцете си по име и ги извежда. Когато изведе овцете си, върви пред тях и овцете вървят след него, понеже познават гласа му. След чужд човек не вървят, а бягат от него, понеже не познават гласа на чуждите.“ Иисус им каза тази притча, но те не разбраха за какво им говореше.

Иисус отново им рече: „Истината, истината ви казвам: Аз съм вратата към овцете. Всички, които са идвали преди Мене, са крадци и разбойници. Но овцете не ги послушаха. Аз съм вратата. Който влезе през Мене, ще се спаси. Той ще влезе и ще излезе, и паша ще намери. 10 Крадецът идва, само за да открадне, да заколи и да изтреби. Аз дойдох, за да имат живот, и то в изобилие.

11 Аз съм Добрият пастир. Добрият пастир отдава живота си за овцете. 12 А наемникът, който не е пастир и овцете не са негови, вижда, че идва вълкът, оставя овцете и бяга. А вълкът ги разграбва и разпръсва, 13 защото той е наемник и не го е грижа за овцете.

14 Аз съм Добрият пастир и познавам Своите Си, и Своите Ме познават. 15 Както Отец познава Мене, тъй и Аз познавам Отец. И живота Си отдавам за овцете. 16 Имам и други овце, които не са от тази кошара, и тях трябва да поведа. Те ще чуят гласа Ми и ще стане едно стадо с един Пастир.

17 Затова Отец Ме обича, защото Аз отдавам живота Си, за да го получа пак. 18 Никой не Ми го отнема, но Аз Сам по Своя воля го отдавам. Имам власт да го отдам и власт имам пак да го получа. Тази заповед получих от Моя Отец.“

19 Заради тези думи пак избухна спор между юдеите. 20 Много от тях казваха: „Бяс има и е обезумял. Защо Го слушате?“ 21 Други казваха: „Това не са думи на бесен – може ли бяс да отваря очи на слепи?“

Иисус – Божий Син

22 Беше зима и в Йерусалим се празнуваше празникът Обновление. 23 Иисус се движеше из Соломоновия притвор на храма. 24 Тогава юдеите Го заобиколиха и Му казаха: „Докога ще ни държиш в напрежение? Ако Ти си Христос, кажи ни открито.“ 25 Иисус им отговори: „Казах ви, но не вярвате. Делата, които Аз върша в името на Своя Отец, те свидетелстват за Мене. 26 Но вие не вярвате, понеже не сте от Моите овце, както ви казах[a]. 27 Моите овце слушат гласа Ми и Аз ги познавам, и те вървят след Мене. 28 Аз им давам вечен живот и те няма да погинат за вечни времена. Никой няма да ги грабне от ръката Ми. 29 Моят Отец, Който Ми ги даде, е по-голям от всички. Никой не може да ги грабне от ръката на Моя Отец. 30 Аз и Отец сме едно.“

31 Тогава юдеите пак грабнаха камъни, за да Го убият. 32 Иисус им отговори: „Много добри дела ви показах от Своя Отец. За кое от тези дела искате да ме убиете с камъни?“ 33 Юдеите Му отговориха: „Не за добро дело искаме с камъни да Те убием, а за богохулство – за това, че Ти, бидейки човек, се правиш на Бог.“ 34 Иисус им отговори: „Не е ли писано в Закона ви: ‘Аз рекох: богове сте’? 35 Ако Той нарече богове онези, към които бе отправено Божието слово – а Писанието не може да се наруши, 36 на Този ли сега, Когото Отец освети и изпрати в света, вие казвате: ‘Богохулстваш’, защото рекох: ‘Аз съм Божий Син’? 37 Ако не върша делата на Своя Отец, не Ми вярвайте; 38 ако пък ги върша, макар на Мене и да не вярвате, на делата повярвайте, за да разберете и да повярвате, че Отец е в Мене и Аз съм в Него.“ 39 Тогава пак искаха да Го хванат. Но Той се измъкна от ръцете им 40 и отново отиде отвъд Йордан, на мястото, където по-рано Йоан кръщаваше, и остана там. 41 Мнозина дойдоха при Него и казваха: „Йоан наистина не извърши никакво чудо, но всичко, което каза за Него, беше вярно.“ 42 И там мнозина повярваха в Него.

Footnotes:

  1. 10:26 В някои ръкописи липсва: „както ви казах“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes