A A A A A
Bible Book List

Йеремия 46 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Пророчества за другите народи

Първо пророчество за Египет: за поражението на фараон Нехао

46 Слово против народите, което Господ отправи към пророк Йеремия.

За Египет. За войската на египетския цар, фараона Нехао, която беше край Ефрат при Кархемис и която вавилонският цар Навуходоносор разби в четвъртата година на юдейския цар Йоаким, син на Йосия:

„Пригответе малки и големи щитове и влизайте в бой! Впрягайте конете в колесниците, възсядайте! Заемете места с шлемове на главите си, острете копия, надявайте брони! Защо ги виждам уплашени да се оттеглят назад? Силните им бойци са сломени. Те се уплашиха и отстъпиха назад. Бягат бързо и не се обръщат – и ужас е отвред! – казва Господ.

Бързият не може да избяга и силният няма да се избави. На север при реката Ефрат ще се спънат и ще паднат.

Кой е този, който се надига като Нил, чиито води се вълнуват като буйни потоци? Египет се надига като река и водите му се вълнуват като буйни потоци, и той казва: ‘Ще се надигна, ще покрия земята, ще погубя града и жителите в него.’ Напред, коне! Карайте бясно, колесници! Нека излязат напред юнаците от Куш и от Либия, грабнали щитове, и либийци, които държат и опъват лъкове!

10 Защото този ден е на Господ, на Бог Вседържител – ден на възмездие, за да отмъсти на враждуващите с Него. И меч ще ги изпояде, ще се насити и ще се опие с кръвта им, защото Господ, Бог Вседържител, приготвя жертвоприношение в северната страна при река Ефрат. 11 Иди горе в Галаад и вземи балсам, девице, дъщеря египетска, но напразно ще търсиш лекарства, защото няма изцерение за тебе. 12 Народите чуха за твоя срам, а земята се изпълни с твоя писък, защото юнак с юнак се сблъсква и заедно падат двамата.“

Второ пророчество: за нашествието на Навуходоносор в Египет

13 Слово, което Господ изговори към пророк Йеремия за това, как вавилонският цар Навуходоносор ще дойде да порази египетската земя:

14 „Съобщете в Египет и разгласете в Мигдол, разгласете и в Мемфис, и в Тафнес. Кажете: ‘Заеми позиция и се приготви за битка, защото мечът изяде онези, които са около тебе. 15 Защо са повалени твоите силни воини? Не устояха, защото Господ ги порази. 16 Той направи мнозина да падат и да се струпват един върху друг.’ Тогава казваха: ‘Станете да се върнем при нашия народ, в родната си земя, далече от пагубния меч.’ 17 Те викаха там: ‘Фараонът, египетският цар, е празна работа. Той пропусна определеното време.’

18 Жив съм Аз, казва Царят, Чието име е Господ Вседържител. Както Тавор е сред планини и както Кармил е край море, така със сигурност Той ще дойде. 19 Дъще, която живееш в Египет, приготви се за плен! Защото Мемфис ще опустее, ще лежи в развалини без жители.

20 Египет е като хубава телица, но стършел идва за него от север, идва. 21 И неговите наемници са посред него като охранени телета, защото и те се обърнаха и побягнаха заедно, не устояха, понеже денят на тяхната разруха дойде върху тях, дойде времето на наказанието им.

22 Гласът му е като съскане на змия, защото враговете напредват мощно и идват срещу него с брадви като дървосекачи. 23 Ще изсекат гората му, казва Господ, макар да е непроходима, защото са по-много от скакалци и са безброй. 24 египетската дъщеря ще бъде посрамена, ще бъде предадена в ръката на народа от север.“

25 Господ Вседържител, Израилевият Бог, казва: „Ето Аз ще накажа Амон на Тива и фараона, и Египет, боговете му и неговите царе – фараона и онези, които се надяват на него. 26 И ще ги предам в ръцете на онези, които искат да ги убият, в ръцете на вавилонския цар Навуходоносор и в ръцете на слугите му. Но след това Египет ще бъде населен, както в предишните дни, казва Господ.

27 Не се бой, служителю Мой Якове, не се страхувай, Израилю, защото, ето Аз ще те избавя от далечната страна и твоето потомство – от земята, където е в плен. Яков ще се върне и ще живее в мир, ще се успокои и никой няма да го заплашва. 28 Не се бой, служителю Мой Якове, казва Господ, защото Аз съм с тебе. Дори и да изтребя всички народи, при които съм те отвел, тебе обаче няма да погубя; ще те накажа с мярка, но няма да те оставя съвсем ненаказан.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes