A A A A A
Bible Book List

Йеремия 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Призив към покаяние

„Казват: ‘Ако един мъж напусне своята жена и тя си отиде от него, и стане жена на друг мъж, може ли да се върне при него?’ Няма ли тогава да се оскверни изцяло онази земя? А ти блудства с мнозина любовници, но все пак върни се при Мене – казва Господ.

Повдигни очи към голите височини и виж къде не си опозорена с тях. По пътища си ги чакала, както арабин в пустинята, и си осквернила земята с блудството си и със злодеянията си. Поради това бяха спрени дъждовете и не падна късен дъжд. Обаче ти имаше нагло чело на блудница и не искаше да се срамуваш. А няма ли отсега да Ме призовеш: ‘Отче мой, Ти беше мой наставник още от моята младост. Нима винаги Той ще се гневи? Ще запази ли гнева Си завинаги?’ Ето какво говориш, а вършиш злото и успяваш в него.“

Тогава в дните на цар Йосия Господ ме попита: „Видя ли ти какво е сторила отстъпницата Израил? Тя ходеше на всяка висока планина и под всяко зелено дърво и там блудстваше. И след като извършваше всичко това, Аз казвах: ‘Ще се върне при Мене.’ Но тя не се върна. И нейната невярна сестра Юдея видя това. И видях, че след като отхвърлих отстъпницата Израил и ѝ дадох разводно писмо заради всичките ѝ прелюбодейства, нейната вероломна сестра Юдея не се уплаши, а сама отиде и също блудства. И с леконравното си блудство тя оскверни земята и прелюбодействаше с идоли от камък и дърво. 10 Но при всичко това невярната ѝ сестра Юдея не се обърна към Мене от все сърце, а с притворство“ – казва Господ.

11 И Господ ми каза: „Отстъпницата Израил се оказа по-праведна от отстъпницата Юдея. 12 Иди и извикай тези думи към север и кажи: ‘Върни се, отстъпнице Израил – казва Господ. Няма да те гледам гневно. Тъй като съм милостив – казва Господ, – няма вечно да се гневя. 13 Само признай вината си, защото ти отстъпи от Господа, своя Бог, и си се затичала насам-натам към чуждите богове под всяко зелено дърво, а Моя глас не слушаше – казва Господ.

14 Върнете се, деца отстъпници – казва Господ, – защото Аз съм вашият Господ, и ще ви взема по един от град и по двама от род и ще ви заведа на Сион. 15 И ще ви дам пастири по Свое сърце, които ще ви пасат със знание и разбиране. 16 И когато се размножите и станете многоплодни по земята, в онези дни – казва Господ – няма да говорят вече: «ковчегът на завета Господен.» И на ум няма да им идва, няма да си спомнят за него, няма да идват при него и няма да бъде направен друг. 17 По това време ще назоват Йерусалим престол на Господа и всички народи ще се съберат в името на Господа в Йерусалим, и няма да постъпват според упорството на злото си сърце. 18 В онези дни домът на Юдея ще дойде при Израилевия дом и ще дойдат заедно от северната страна в земята, която дадох за наследство на предците ви.

19 А Аз казвах: «Как ще те поставя между синовете и ще ти дам желаната земя, най-прекрасното наследство на много народи?» И мислех: «Ти ще Ме наричаш Отче мой и неотстъпно ще Ме следваш.» 20 Но наистина, както жена изневерява на мъжа си, така Ми изневерихте, израилтяни’ – казва Господ.“ 21 По голите височини се чува глас, скръбен плач на Израилевите синове, защото извратиха пътя си, забравиха Господа, своя Бог. 22 „Върнете се, синове отстъпници! Ще ви излекувам от вашето непокорство. Кажете: ‘Ето ние идваме при Тебе, защото си Господ, нашият Бог.’ 23 Наистина, напразна е очакваната помощ от височините, от шумната глъчка по планините, тъй като спасението на Израил е само при Господа, нашия Бог.

24 От най-ранни години служението ни пред този отвратителен идол Ваал унищожаваше трудовете на нашите предци, овцете и воловете им, дори синовете и дъщерите им. 25 Лежим в срама си и нашият срам ни покрива, защото съгрешихме пред Господа, нашия Бог – ние и предците ни, от младостта си до този ден, и не се вслушвахме в гласа на Господа, нашия Бог.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes