A A A A A
Bible Book List

Йезекиил 48 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Разпределение на земята между племената

48 Това са имената на племената. На северния край близо до Хетлоновия път, Емат и Хацер-Енон, който е до границата на Дамаск, северно от Емат, от изток до запад да е един дял на Дан. До областта на Дан, от източния край до западния, един дял на Асир. До Асировата граница, от източния край до западния, да е един дял на Нефталим. До Нефталимовата граница, от източния край до западния, да е един дял на Манасия. До Манасиевата граница, от източния край до западния, да е един дял на Ефрем. До Ефремовата граница, от източния край до западния, да е един дял на Рувим. До Рувимовата граница, от източния край до западния, да е един дял на Юда.

Участък земя за светилището, свещениците и левитите

И до Юдовата граница, от източния край до западния, да е свещеният принос – двадесет и пет хиляди лакътя ширина и дължина, както другите дялове от източния край до западния. Сред него да бъде светилището. Делът, който ще отделите на Господа, на дължина да е двадесет и пет хиляди лакътя, а на ширина – десет хиляди. 10 Този свещен дял да е за свещениците, дълъг към север двадесет и пет хиляди лакътя и широк към запад и към изток по десет хиляди, и дълъг към юг двадесет и пет хиляди. И светилището на Господа да е сред него. 11 Това да посветите за свещениците, потомци на Садок, които спазваха вярно Моите предписания и които, за разлика от левитите, не отстъпиха от Мене, когато Израилевите синове се заблудиха. 12 Този дял от земята, отделена от свещения дял, да е най-свята до предела на левитите. 13 Левитите да получат дела покрай свещеническия предел – дълъг двадесет и пет хиляди лакътя и широк десет хиляди. Цялата дължина да бъде двадесет и пет хиляди, а ширината – десет хиляди лакътя. 14 От него да не могат да продават, нито да заменят. И първите плодове не могат да преминават у други, понеже това е светиня на Господа.

Мястото за града и делът на княза

15 „А останалите пет хиляди на ширина и двадесет и пет хиляди на дължина да са за общо използване. Те са за града, за заселване и за свободно поле. Градът да бъде по средата. 16 Тези са размерите му: северната страна е четири хиляди и петстотин лакътя, южната страна – четири хиляди и петстотин, източната страна – четири хиляди и петстотин и западната страна – четири хиляди и петстотин лакътя. 17 А полето да е на север двеста и петдесет, на юг двеста и петдесет, на изток двеста и петдесет и на запад двеста и петдесет. 18 Остатъкът надлъж до свещения дял да е десет хиляди на изток и десет хиляди на запад. Произведеното там да е за прехрана на онези, които работят в града. 19 Работещите в града, идващи от всички Израилеви племена, да го обработват. 20 Целият отделен дял да е квадратен: двадесет и пет хиляди лакътя на двадесет и пет хиляди. Отделете свещения дял заедно с владението на града.

21 Останалото да е за княза – от двете страни на свещения дял и на владението на града. Князът да притежава земята по протежение на племенните дялове, от двадесет и пет хиляди лакътя чак до източната граница; на запад от двадесет и пет хиляди лакътя чак до западната граница. Свещеният дял и светилището да са посред нея. 22 Онова, което остава от левитското владение и от владението на града, които са по средата, е за княза – в областта между границата на Юда и границата на Вениамин да бъде на княза.

Граници на разпределената земя

23 За останалите племена: от източния край до западния един дял е за Вениамин. 24 До Вениаминовата граница, от източния край до западния, е един дял за Симеон. 25 До Симеоновата граница, от източния край до западния, е един дял за Исахар. 26 До Исахаровата граница, от източния край до западния, е един дял за Завулон. 27 До Завулоновата граница, от източния край до западния, е един дял за Гад. 28 И до Гадовата граница на южната страна е южният предел от Тамар до водите на Мерива при Кадес, до Египетския поток и Средиземно море. 29 Тази е земята, която ще разпределите по жребий между Израилевите племена. Тези са дяловете им“, възвестява Господ Бог.

Портите на святия Йерусалим. Името му „Господ е там“

30 „А тези са изходните страни на града: на северната страна размерът е хиляда и петстотин лакътя. 31 Да има три порти на града, наречени с имената на Израилевите племена: една порта Рувимова, една Юдова, една Левиева. 32 На източната страна от четири хиляди и петстотин лакътя да има три порти: една Йосифова порта, една Вениаминова, една Данова. 33 На южната страна, чийто размер е четири хиляди и петстотин лакътя, да има три порти: една Симеонова порта, една Исахарова и една Завулонова. 34 На западната страна от четири хиляди и петстотин лакътя да има три порти: една Гадова порта, една Асирова порта и една Нефталимова порта. 35 Обиколката да бъде осемнадесет хиляди лакътя. И от онзи ден името на града да бъде ‘Господ е там’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes