A A A A A
Bible Book List

Йезекиил 32 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Плачевна песен за фараона

32 В дванадесетата година, в първия ден на дванадесетия месец, Господ отправи слово към мене: „Сине човешки, запей плачевна песен за египетския цар, фараона, и му кажи:

‘Като млад лъв си сред народите и си подобен на морско чудовище, хвърляш се в реките си, размътваш с краката си водите и тъпчеш техните потоци.’ Така казва Господ Бог: ‘Ще хвърля Своята мрежа върху тебе, ще се съберат многобройни народи и те ще те изтеглят с Моята мрежа. Ще те хвърля на земята, на открито поле ще те запратя, за да кацат върху тебе всякакви небесни птици и се насищат от тебе животни от цялата земя. Ще разхвърля твоята плът по планините и ще напълня долините с твоите трупове. И чрез твоите потоци ще напоя земята с кръвта ти до планините и долините ще се изпълват с кръв от тебе. Когато угаснеш, ще скрия небесата и ще помрача звездите им. Слънцето ще закрия с облак и луната ще престане да свети. Ще покрия с мрак всички небесни светила над тебе и ще потопя в тъмнина твоята страна’ – казва Господ Бог.“

Смут сред народите и плач за Египет

„Ще изпълня със страх сърцата на много народи, когато разглася за крушението ти между народите по земи, които не си знаел. 10 Ще докарам в ужас чрез тебе много народи. Царете им ще изтръпнат заради тебе от ужас, когато размахам Своя меч пред тях. Те ще треперят всяка минута за живота си в деня, когато ти паднеш.

11 Защото така казва Господ Бог: ‘Мечът на вавилонския цар ще се стовари върху тебе. 12 Ще изтребя твоя народ с меча на воините, най-ужасните между народите, и всичките ще съсипят величието на Египет, и цялото му множество ще загине. 13 Ще изтребя всичкия му добитък край великата река и няма да я размътва вече нито човешки крак, нито копито на добитък. 14 Тогава ще направя водите ѝ бистри и реките ѝ да потекат като маслиново масло – казва Господ Бог. 15 Когато превърна египетската земя в пустиня и земята се изпразни от всичко, което я изпълва, когато поразя всички живеещи в нея, тогава ще разберат, че Аз съм Господ. 16 Това е плачевната песен и те ще я пеят – дъщерите на народите ще я пеят, тя ще бъде пята за Египет и за цялото му множество’ – казва Господ Бог.“

17 В дванадесетата година, в петнадесетия ден на същия месец, Господ отправи слово към мене: 18 „Сине човешки, оплачи египетския народ и го свали – него и дъщерите на знаменити народи – в подземния свят със слизащите в гроба. 19 Кого превъзхождаш? Слез и легни с необрязаните! 20 Те ще паднат сред убитите с меч. Той е предаден на меч; влечете го заедно с цялото му множество. 21 Могъщи воини ще говорят за него и съюзниците му сред преизподнята. Те паднаха, лежат между необрязаните, пронизани с меч.

22 Там е Асирия и цялото ѝ пълчище, гробовете им са около нея; всички те са убити, паднали от меч, 23 чиито гробове са поставени в самата глъбина на преизподнята. Пълчището ѝ е около гробницата ѝ, всички те са убити, паднали от меч, всички, които всяваха ужас по земята на живите. 24 Там е Елам и цялото му множество около гробницата му; всички те са убити, паднали от меч; те са слезли необрязани в подземния свят, те всяваха ужас по земята на живите и носят своя позор с мъртвите в преизподнята. 25 Сред убитите му поставиха легло с цялото му множество – около него са гробовете им, всички те са необрязани, поразени с меч, защото всяваха ужас по земята на живите и те носят своя позор заедно с мъртвите в преизподнята, сред убитите лежат.

26 Там са Мешех и Тувал с цялото си множество, около тях са гробовете им: всички необрязани, убити с меч, защото те всяваха ужас по земята на живите. 27 Те не лежат с падналите необрязани воини, които са слезли в преизподнята с войнското си оръжие и са поставили своите мечове под главите си, а щитовете им са върху костите им, защото ужасът на силните беше по земята на живите. 28 И ти ще бъдеш съсипан сред необрязаните и ще лежиш заедно с убитите с меч. 29 Там е Едом, царете му и всичките му първенци, които поради голямата си мощ са поставени сред убитите с меч; с необрязаните те лежат, с мъртвите в преизподнята.

30 Там са северните князе и всички сидонци, които слязоха с убитите, с ужас от тяхната мощ. Те лежат необрязани, с убитите с меч, и носят своя позор със слезлите в преизподнята.

31 Фараонът ще ги види и ще се утеши за цялото си множество, поразено с меча – фараонът и цялата му войска – казва Господ Бог. 32 Защото всях страх от Мене по земята на живите. Той ще лежи сред необрязаните, убитите от меч, фараонът и цялото му множество“ – казва Господ Бог.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes