A A A A A
Bible Book List

Йезекиил 27 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Красотата и богатствата на Тир

27 След това Господ отправи слово към мене: „И ти, сине човешки, заплачи за Тир и кажи на Тир, който живее при морските пристанища и търгува с народите от много острови: ‘Така казва Господ Бог:

«Тире, ти казваш: Аз съм съвършена красота. Сред моретата са твоите предели; твоите строители направиха съвършена красотата ти. От сенирски кипариси те направиха всички дъски на твоя кораб. Ела от Ливан взеха, за да ти направят мачта. Веслата ти направиха от васански дъбове; твоята дъсчена облицовка те изработиха от кипарис, инкрустирана със слонова кост от Китимските острови. От пъстроцветен висон от Египет беше платното, което служеше за твой флаг. От синкави и червени тъкани от крайбрежието на Елиша беше твоето покривало. Жители на Сидон и на Арвад бяха твои гребци, твоите вещи мъже бяха, Тире, в тебе; те бяха твоите кормчии; твоите пробойни бяха по тебе. Стареите от Гевал и неговите вещи мъже бяха в тебе, за да поправят пробойните ти. В тебе бяха всички морски кораби и техните моряци, за да ти въртят търговията.

Войската на Тир и търговията му

10 Персийци, лидийци и ливийци бяха твоята войска, служейки като бойци. Щитове и шлемове те окачваха на тебе. Те ти придаваха величие. 11 Хора от Арвад и Хелев стояха наоколо по твоите стени, а гамадинците – по кулите ти; те окачваха своите щитове по стените наоколо; те направиха съвършена твоята красота.

12 Тарсис беше твоят търговец поради твоето огромно богатство от всякакъв вид: те даваха за стоките ти сребро, желязо, калай и олово. 13 Яван, Тувал и Мешех – те търгуваха с тебе с хора и бронзови изделия, които ти даваха в замяна. 14 Хората от Тогарма даваха за твоите стоки коне, конници и мулета. 15 Синовете на Дедан също бяха твои търговци. Много от крайбрежията бяха посредници в твоята търговия, заплащаха ти налог в слонова кост и абанос. 16 Арамейците търгуваха с тебе поради многото ти стоки. За твоите стоки те заплащаха с тюркоаз, пурпур, пъстри тъкани и фин лен, корали и скъпоценни камъни. 17 Юдейското и Израилското царство търгуваха с тебе с минитска пшеница, мед, маслиново масло и балсам, които даваха за твоите стоки. 18 Дамаск търгуваше с тебе поради твоето голямо производство, заради изобилието на твоите богатства с вино от Хесбон и вълна от Цахар. 19 Дан и Яван от Узал ти даваха за твоите добри стоки вино; ти внасяше ковано желязо, касия и канела. 20 Дедан търгуваше с тебе с покривки за седла. 21 Арабия и всички кидарски първенци търгуваха като твои посредници с агнета, овни и кози. 22 Търговците от Шева и Рама търгуваха с тебе. Те бяха твои търговци. Те разменяха за твоите стоки най-добрите балсами, всякакви скъпоценни камъни и злато. 23 Харан, Кане и Еден, търговците от Шева, Асур и Хилмад търгуваха с тебе. 24 Те бяха твои търговци. Купуваха за тебе изящни дрехи и мантии от синкав пурпур синкав и бродирани и многоцветни килими и преплетени шнурове.

Разорението на Тир

25 Тарсиските кораби бяха в служба на твоята търговия. Така ти стана богат и величествен посред морето. 26 Твоите гребци те отведоха в открития океан, но източният вятър те разби посред морето. 27 Твоето богатство и твоите стоки, твоите моряци и твоите кормчии, онези, които заздравяваха корабите, дърводелците и търговците с твоята стока и всички твои бойци, които бяха у тебе, и целият твой екипаж в деня на падението ти ще паднат посред морето. 28 При силния вик на твоите кормчии ще потреперят околностите.

29 И всички гребци ще слязат от корабите, моряците и всички кормчии ще застанат на сушата 30 и ще заридаят с висок глас, ще заридаят за помощ, като посипят с пепел главите си и се валят в прахта. 31 Ще се острижат до голо и ще навлекат вретища, и ще плачат за тебе с горчив плач. 32 И в риданието си ще извисят плачевна песен и ще заплачат за тебе: Кой е като Тир, разрушен сред моретата? 33 Когато твоите стоки излизаха по моретата, ти насищаше царете по земята с голямото си богатство и с твоите стоки. 34 Но когато ти беше разбит по моретата, твоите стоки потънаха в дълбоките води, цялата ти войска заедно с тебе.

35 Всичките обитатели на островите се ужасиха от тебе, на царете им настръхнаха косите, лицата им се изкривиха. 36 Търговците на другите народи те освиркваха; ти стана за ужасяване и няма да те има за вечни времена»’.“

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes