A A A A A
Bible Book List

Йезекиил 23 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Притча за блудните сестри Охола и Охолива

23 Господ ми рече: „Сине човешки, имаше две жени, дъщери на една майка. Те блудстваха в Египет, блудстваха в младостта си. Там те позволяваха гърдите им да бъдат стискани и там девствените им гърди бяха галени. И имената им бяха: Охола[a] – по-възрастната, и Охолива[b] – нейната сестра. Те станаха Мои и родиха синове и дъщери. А имената им бяха: Самария – Охола, и Йерусалим – Охолива.

Охола живееше като блудница, невярна на Мене. Тя изпитваше страст към своите любовници, асирийците: съседи, висши военачалници, облечени в пурпур, областни началници и висши служители, всички те привлекателни млади мъже, колесничари, които яздат коне. И тя предлагаше развратното си поведение на тях, на всички отбрани синове на Асирия. И се оскверни с всичко, което тя силно желаеше, с всички техни идоли. И тя не изостави развратното си поведение от Египет, защото те лежаха с нея в нейната младост. Те милваха девствените ѝ гърди и изливаха блудството си върху нея. Затова я предадох в ръцете на любовниците ѝ, в ръката на асирийците, към които тя изпитваше страст. 10 Те откриваха голотата ѝ, вземаха нейните синове и дъщери и с меч я убиха. Така, когато те изпълниха присъдите против нея, тя стана нарицателно име за жените.

11 Когато сестра ѝ Охолива видя това, стана по-развратна от нея и нейната страст беше повече от блудството на сестра ѝ. 12 Тя изпитваше страст към асирийците – областни началници и висши служители, приближени, разкошно облечени, колесничари, яздещи коне, всички те привлекателни млади мъже. 13 И аз видях, че тя самата се оскверни – двете следваха един и същ път. 14 Но тя умножи блудството си. Тя се вглеждаше в мъже, изобразени върху стена, образи на халдейци, изсечени в яркочервено. 15 Те бяха препасани с пояс през кръста си и с надиплени тюрбани върху главите си. Всички те имаха вид на военачалници, приличащи на вавилонци от Халдея, родната им страна. 16 Тя изпита страст към тях, когато се появиха пред очите ѝ, и изпрати при тях пратеници в Халдея. 17 И вавилонците дойдоха при нея в любовната постеля и я оскверниха с блудството си. Но когато се оскверни от тях, тя се отвърна от тях с отвращение. 18 Когато тя излагаше на показ блудствата си и откриваше голотата си, Аз се отвърнах от нея, както се отвратих от нейната сестра. 19 Но тя умножаваше блудствата си, спомняйки си дните на своята младост, когато живееше като блудница в египетската страна. 20 И тя изпитваше страст към любовниците си, чиято плът е като плът на магарета и чието изливане е като изливане на жребци. 21 Така ти жадуваше за похотта на своята младост, когато египтяните милваха твоите гърди и стискаха твоите девически гърди.

22 Затова, о, Охолива, така казва Господ Бог: ‘Ето Аз ще предизвикам твоите любовници против тебе, онези, от които ти се отвърна с погнуса. Ще ги доведа срещу тебе от всички страни – 23 синовете на Вавилон: всички халдейци, Пекод, Шоа и Коа, и всички синове на Асирия с тях – привлекателни млади мъже, всички от тях, областни началници и висши служители, военачалници и именити офицери, всички те яздещи на коне. 24 И ще дойдат против тебе с оръжия, колесници, с големи щитове, брони и шлемове, огромна войска. Те ще вземат позиции против тебе от всички страни и ще предам на тях съда. Те ще те съдят съобразно своите закони. 25 Когато насоча ревността Си против тебе, те ще постъпят с тебе яростно – ще отрежат твоя нос и ушите ти и твоето потомство ще падне от меч. Те ще вземат синовете ти и дъщерите ти, а оцелелите от тебе огън ще погълне. 26 Ще съблекат дрехите ти и ще вземат красивите ти скъпоценности. 27 Така ще сложа край на твоето разпътство и твоето блудство, донесени от египетската земя. И ти няма да повдигаш очи към тях, нито ще си спомняш Египет повече.

28 Защото така казва Господ Бог: «Ето Аз те предавам в ръката на онези, които те мразят, в ръката на онези, от които се отврати душата ти. 29 И те ще постъпят с тебе с омраза, ще ти вземат всичките спечелени с труд притежания и ще те оставят гола и непокрита. Тогава ще бъде разкрита голотата на блудствата ти, разпътството ти и твоите похоти. 30 Тези неща ще ти бъдат сторени заради твоето развратно следване на народите и защото се оскверни с идолите им. 31 Понеже ти вървеше по пътя на сестра си, Аз ще дам в ръката ти нейната чаша.»

32 Така казва Господ Бог: «Ти ще пиеш сестрината си чаша – така дълбока и широка, напълнена догоре. Това ще породи присмех и подигравки. 33 Ти ще бъдеш пълна с пиянство и печал – чашата на ужаса и опустошението, чашата на твоята сестра Самария. 34 И ще я изпиеш и пресушиш. След това ще изгризеш парчетата ѝ и ще разкъсаш гърдите си. Защото Аз говорих това»’, казва Господ Бог.“ 35 Затова така казва Господ Бог: „Понеже ти Ме забрави и Ме хвърли зад гърба си, ти самата трябва да понесеш похотливост и блудствата си.“

36 Тогава Господ ми каза: „Сине човешки, призови на съд Охола и Охолива! Извести им техните мерзости! 37 Защото те блудстваха и кръв има по ръцете им. Блудстваха със своите идоли и дори синовете си, които родиха за Мене, принесоха на тях като храна. 38 Това те сториха и на Мене: в същия ден омърсиха Моето светилище и оскверниха Моите съботи. 39 И докато убиваха своите деца за идолите си, в същия ден влязоха в Моето светилище, за да го омърсят. Ето така те направиха в Моя дом!

40 Освен това те изпратиха за мъже, които дойдоха отдалече, за които беше изпратен пратеник. И ето Те дойдоха, мъже, за които ти се изкъпваше, изписваше очите си и се окичваше с накити. 41 И сядаше на разкошно ложе с маса, подредена пред него, на която беше поставила Мои кадива и Моето маслинено масло. 42 И шумът на безгрижно множество беше там. Заедно с мъжете от простолюдието пияници, доведени от пустинята. Те поставяха гривни на ръцете им и хубави корони на главите им. 43 Тогава си казах: ‘Какво прахосване! Какво блудство! Сега те продължават да блудстват с нея! А тя…!’ 44 И те влязоха при нея, както отиват при блудница. Така те влизаха при Охола и при Охолива, развратните жени. 45 Но праведни мъже ще ги съдят – с наказание, което се полага на прелюбодейци и жени, пролели кръв. Защото те са блудници с кръв по своите ръце.“

46 Понеже така казва Господ Бог: „Вдигни армия против тях и ги предай на ужас и плячкосване. 47 Тогава армията ще ги убие с камъни и ще ги съсекат с мечовете си. Те ще убият техните синове и дъщери и с огън ще изгорят техните домове. 48 Така ще изчистя страната от разврат и всички жени ще бъдат предупредени да не вършат вашите позорни деяния. 49 И те ще стоварят позорните ви деяния върху вас и вие ще понесете наказанието за вашите идолопоклоннически грехове. Тогава ще узнаете, че Аз съм Господ Бог.“

Footnotes:

  1. 23:4 Евр. Охола – нейната шатра (напомня се ранният период на полуномадно съществуване на Израил).
  2. 23:4 Евр. Охолива – Моята шатра е в нея, т.е. Божията скиния (светилище) е в Йерусалим.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes