A A A A A
Bible Book List

Исаия 9 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

[a] Народът, който живее в тъмнината, ще види силна светлина; тези, които пребивават в страната на смъртната сянка, ще ги озари светлина. Ти ще умножиш народа, ще увеличиш радостта му. Ще се веселят по жътва, както се радват при деленето на плячка. Защото ще строшиш тежкия му ярем и тоягата, която е върху плещите му, и бича на потисника му, както в деня на Мадиам.

Защото всеки ботуш на влезлите в шума на битката и всяка опръскана с кръв връхна дреха ще бъдат изгорени от огън. Защото Младенец ни се роди, Син ни се даде и властта е на рамото Му. И ще бъде името Му Чудесен, Съветник, могъщ Бог, Отец на вечността, Княз на мира.

Неговата власт ще се увеличава и мирът няма да има край на трона на Давид, и царството Му ще се утвърди чрез право и справедливост отсега и за вечни времена. Ревността на Господа Вседържител ще извърши това. Господ изпрати думата Си срещу Яков и тя връхлетя върху Израил.

Божие възмездие за неразкаялото се израилско царство

И цял народ ще знае, Ефрем и жителите на Самария, които с гордо и надменно сърце казват: „Тухлите паднаха – ще градим с дялан камък. Черниците са изсечени, ще ги заместим с кедри.“ 10 Затова Господ ще надигне срещу него враговете на Рецин и ще подбуди срещу него неприятелите му – 11 сирийци от Изток и филистимци от Запад. И ще глътнат Израил с отворена уста. При все това гневът Му няма да се отвърне и ръката Му все още е простряна за наказание. 12 Но народът не се обръща към Онзи, Който ги наказва, не търси Господ Вседържител.

13 Затова Господ ще отсече в един ден от Израил и главата, и опашката, палмовия клон и тръстиката. 14 Стареят и велможата са главата, а лъжепророкът е опашката. 15 Защото водачите на този народ въвеждат в заблуда и водените от тях ще загинат. 16 Затова Господ няма да се радва за неговите младежи и няма да се смили над сираците и вдовиците му, защото всички те са нечестиви и злосторници. И всяка уста говори неправда. Поради всичко това гневът Му няма да се отвърне и ръката Му все още е простряна за наказание. 17 Защото беззаконието изгаря като огън, който поглъща тръните и бодилите и пламти в горските гъсталаци така, че се издигат стълбове дим.

18 Яростта на Господ Вседържител ще обгори земята и народът ще стане храна на огъня. И брат брата няма да пожали. 19 И ще поглъщат надясно – и ще си остават гладни; ще ядат наляво и няма да се наситят. Всеки ще яде собствената си плът. 20 Манасия ще поглъща Ефрем и Ефрем – Манасия, а двамата заедно ще бъдат срещу Юдея. Все пак гневът Му няма да се отвърне и ръката Му остава все още простряна за наказание.

Footnotes:

  1. 9:1 В Синодалната и Цариградската Библия 9:1 сл. е 9:2 сл.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes