A A A A A
Bible Book List

Исаия 7 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Пророчество за Емануил

В дните на юдейския цар Ахаз, син на Йоатам, син на Озия, сирийският цар Рецин и израилският цар Факей, син на Ремалия, воюваха срещу Йерусалим, но не го победиха. Тогава беше съобщено на потомците на Давид: „Сирийци се разположиха в областта на Ефрем.“ И разтрепераха се Ахаз и неговият народ, както се люлеят от вятър дърветата в гората.

Тогава Господ каза на Исаия: „Излезте ти и синът ти Шеар-Яшув[a] да посрещнете Ахаз при края на водопровода от Горния водоем, по пътя към нивата на тепавичаря, и му кажи: ‘Пази се, запази спокойствие и не се страхувай! И сърцето ти да не отпада пред двете димящи главни заради разпаления гняв на Рецин, на сирийците и на сина на Ремалия. Сирийците замислиха зло против тебе заедно с Ефрем и сина на Ремалия и казват: «Нека потеглим срещу Юдея, да го изплашим и я завладеем за нас, и да ѝ поставим за цар сина на Тавиил»’.“

Така казва Господ, нашият Господ: „Това няма да стане и няма да се случи. Главата на сирийците е Дамаск и Рецин е главата на Дамаск, но след шестдесет и пет години Ефрем ще бъде съкрушен. А столицата на Ефрем е Самария и главата на Самария е синът на Ремалия. Ако не вярвате, няма да пребъдете.“

10 И Господ продължи да говори на Ахаз: 11 „Поискай си знамение от Господа, своя Бог, било долу от преизподнята, било горе във висините.“ 12 Но Ахаз каза: „Не искам и няма да изпитвам Господа.“ 13 Тогава Исаия каза: „Чуйте вие, потомци на Давид! Малко ли ви е да досаждате на хората, та досаждате също на моя Бог? 14 Затова Господ Сам ще ви даде знамение: ето девица ще зачене и ще роди син, и ще Го назоват с името Емануил. 15 Той ще яде масло и мед, докато се научи да отхвърля злото и да избира доброто. 16 Преди детето да се научи да отхвърля злото и да избира доброто, земята, чиито двама царе те заплашват, ще бъде опустошена. 17 Господ ще изпрати върху тебе, върху твоя народ и върху твоя бащин дом чрез царя на Асирия дни, каквито не са идвали от времето на отделянето на Ефрем от Юдея.

18 Тогава Господ ще свирне на мухите при устието на египетската река Нил и на пчелите, които са в страната Асирия. 19 И те ще дойдат и всички ще се настанят в долините, в процепите, по трънаците и на всяко пасбище.

20 В този ден с бръснач, взет отвъд реката, Господ ще обръсне чрез царя на Асирия главата и космите на краката ви, а също и брадата ви.

21 В този ден човекът, който отглежда млада крава и две овце, 22 ще яде масло поради изобилието на мляко, което дават, защото всеки останал в страната ще яде масло и мед.

23 И в този ден на всяко място, където е имало хиляда лози за хиляда сребърни сикли, ще има глогове и трънак. 24 Там ще дойдат със стрели и лъкове, защото цялата страна ще бъде само в глогове и трънаци. 25 И няма да отидеш на хълмовете, които са били култивирани, поради страх от глоговете и трънаците. Там ще изкарват говеда и дребен добитък ще тъпче по тях.“

Footnotes:

  1. 7:3 От евр. остатъкът ще се завърне.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes