A A A A A
Bible Book List

Исаия 65 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Съд и спасение

65 Аз се вслушах в молбите на онези, които не питаха за Мене; открих се на онези, които не Ме търсеха; казах: „Ето Ме, ето Ме!“, на народ, който не е призован от Мене. Всеки ден протягах ръцете Си към непокорния народ, който ходеше по лош път според своите помисли. Народът, който Ме оскърбява постоянно пред лицето Ми, който принася жертви в градините и който кади тамян на тухли, който живее в гробове и нощува в скривалища, който яде свинско месо и в съдовете му има нечисто вариво, който казва: „Не общувай с други, не се доближавай до мене, защото аз съм свят за тебе“; този народ е дим за обонянието Ми, огън, който гори всеки ден. Ето написаното пред Мене: „Няма да мълча, но ще въздам, ще отплатя според заслуженото от тях. Заради техните беззакония – казва Господ, – както и заради престъпленията на техните предци, които извършваха жертвоприношения по планините и Ме хулеха по хълмовете, ще отмеря тяхната отплата най-напред според заслуженото от тях.“

Така казва Господ: „Както ширата се намира в чепката грозде и се казва: ‘Не го повреждай, защото в него има благослов’, така ще направя и за Своите служители, за да не ги погубя всички. И ще произведа от Яков потомък и от Юда – наследник на Моите планини, и ще ги наследят Моите избрани, и служителите Ми ще живеят там. 10 И Сарон ще бъде пасище за овце, а долината Ахор – място за почивка за добитъка на Моя народ, който Ме потърси.

11 А вас, които изоставяте Господа, забравяте Моята свята планина, които приготвяте трапеза за Гада[a] и които изливате смесено вино за Мени[b], 12 предавам ви на меч. И всички вие ще се превиете за клане, защото виках, а не отговаряхте, говорих, но не слушахте, а вършихте зло пред очите Ми и избирахте това, което не Ми беше приятно.“ 13 Затова така казва Господ Бог: „Ето служителите Ми ще ядат, а вие ще гладувате, служителите Ми ще пият, а вие ще бъдете жадни, служителите Ми ще се веселят, а вие ще се засрамите, 14 служителите Ми ще ликуват от все сърце, а вие ще плачете от сърдечна скръб и ще ридаете съкрушени духом. 15 И ще оставите името си на Моите избрани за проклятие, така че ще кажат: ‘Ето как Господ Бог те унищожи.’ А Моите служители ще назова с друго име. 16 Затова който се благославя на земята, ще се благославя в името на истинския Бог, и който се кълне на земята, ще се кълне в истинския Бог, защото предишните скърби са забравени и скрити от Моите очи.

Славното ново творение

17 Ето Аз творя ново небе и нова земя и предишните няма да се помнят, и на никого няма да идват наум. 18 А вие се радвайте и ликувайте за вечни времена за това, което Аз творя! Защото Аз творя Йерусалим за веселие и народа му – за радост. 19 И ще се радвам за Йерусалим, и ще се веселя за Своя народ; и няма вече да се чуват в него глас от плач и глас от ридание. 20 Там няма да има вече кърмаче, живяло само няколко дена, нито старец, който да не доживее отредените му дни, защото човек на сто години ще бъде жизнен като момче, а грешникът, макар и стогодишен, ще бъде проклет. 21 И ще градят къщи, и ще живеят, и ще садят лозя, и ще ядат плодовете им. 22 Няма да градят, а друг да живее, няма да садят, а друг да яде, защото дните на Моя народ ще бъдат като дните на дървото и Моите избрани ще се радват на произведенията на ръцете си. 23 Няма да се трудят напразно и няма да раждат деца за внезапна смърт, защото те ще бъдат потомство, благословено от Господа, те и техните потомци заедно с тях. 24 И преди още да повикат, Аз ще отговоря, те ще говорят и Аз ще слушам. 25 Вълкът и агнето ще пасат заедно и лъвът ще яде слама като вол, а прахът ще бъде храна на змията. Няма да правят зло и няма да съсипват цялата Ми свята планина“, казва Господ.

Footnotes:

  1. 65:11 Богиня на щастието.
  2. 65:11 Божество на съдбата.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes