A A A A A
Bible Book List

Исаия 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Наказанието на Йерусалим

Ето Господ, Господ Вседържител, ще отнеме от жителите на Йерусалим и на Юдея подкрепата и помощта – всяка подкрепа с хляб и всяка подкрепа с вода, [a] храбреца и воина, съдията и пророка, също гадателя и старея, петдесетника и велможата, също – съветника и изкусния в занаятите, и сръчния заклинател. И ще им дам за князе момчета и деца ще ги управляват. И народът ще бъде потискан – човек от човека, всеки от ближния си. Момче ще оскърбява стареца и презираният – почитания.

Тогава някой ще се хване за своя брат в бащиния си дом и ще каже: „Ти имаш връхна дреха, бъди ни вожд! И тези развалини нека бъдат под твоята ръка.“ И в този ден той ще издигне глас, казвайки: „Не съм лекар да лекувам обществените рани. В дома ми няма нито хляб, нито връхна дреха. Не ме поставяйте за вожд на народа“.

Защото както Йерусалим рухна, така Юдея падна, тъй като езикът им и делата им са против Господа, за да оскърбяват Неговата слава. Изразът на лицето им свидетелства срещу тях и говорят открито за греховете си, както содомци, не крият. Горко на душата им, защото си навличат зло. 10 Кажете на праведния, че ще му бъде добре, понеже ще вкуси плода на делата си. 11 Горко на нечестивеца – зло ще го постигне, защото ще има отплата за това, което вършат ръцете му! 12 Жестоки притеснители притесняват народа Ми и жени го управляват. Народе Мой, твоите водачи са изкусители, те отклоняват от правия път!

13 Господ се вдигна на съд и застана да съди народите. 14 Господ отива на съд със стареите на Своя народ и с неговите князе: „Вие опасохте лозето, заграбеното от бедния е във вашите къщи. 15 Защо потъпквате Моя народ и угнетявате бедните?“ – казва Господ, Господ Вседържител.

16 И Господ каза: „Защото дъщерите Сионски са горделиви и ходят с вирната глава и с блеснали очи, и прелъстяват с погледи и с гривни на краката, които звънтят – 17 затова Господ ще оголи темето на дъщерите на Сион и Господ ще открие голотата им.

18 И в този ден Господ ще отнеме украшенията на краката, превръзките на главата и огърлиците като луна, 19 обеците, гривните и булата, 20 украсата на главата и верижките на глезените, и поясите, и съдовете с благовония, и амулетите, 21 пръстените и халките за нос, 22 празничните дрехи и връхните облекла, и кесийките, 23 ръчните огледала и ризите, тюрбаните и воалите. 24 И вместо благоухание ще има зловоние, и вместо пояс – връв, вместо къдрави коси – плешивост, и вместо фина – груба дреха, вместо красота – жигосване. 25 Твоите мъже ще паднат от меч и твоите юнаци – в битка.“

26 Тогава ще плачат и скърбят при портите на Сион. Опустошен седи той на земята.

Footnotes:

  1. 3:2 В Синиодалната Библия 3:20 е част от 3:19.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes