A A A A A
Bible Book List

Исаия 10 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Обвинение срещу потисниците

10 Горко на онези, които създават несправедливи закони, и на онези, които пишат неправилни решения, за да лишат бедния от правосъдие и да отнемат правото на бедния от Моя народ, за да станат тяхна плячка вдовиците и да ограбят сираците. Какво ще поискате да правите в деня на наказанието и по време на бурята, която идва отдалече? Към кого ще прибегнете за помощ и къде ще оставите богатството си? Без Мене няма да сте между пленените и ще бъдете между падналите. Но при все това гневът Му няма да се отвърне и ръката Му остава все още простряна за наказание.

Божие наказание над Асирия

Горко ви, асирийци – жезъла на Моя гняв и бича в Моята яростна ръка! Срещу беззаконен народ ще ви изпратя и ще заповядам да вземете плячка от народ, който Ме е разгневил, и да го ограбите и стъпчете като улична кал. А той не мисли така и сърцето му не замисля това, но в сърцето си има замисъл да изтреби немалко народи. Защото Той казва: „Моите князе не са ли всички царе?“ Калне не е ли като Каркемиш, Хамат не е ли като Арпад, Самария не е ли като Дамаск? 10 Както ръката Ми намери за наказание царствата на кумирите, в които издяланите идоли бяха повече, отколкото в Йерусалим и Самария, 11 няма ли да сторя на Йерусалим и неговите идоли същото, което сторих на Самария и нейните кумири?

12 И когато Господ извърши цялото Си дело спрямо планината Сион и спрямо Йерусалим, „ще накажа плода – казва Господ – на възгордялото се сърце на царя на Асирия и блясъка на високомерните му очи.“ 13 Понеже той е казал: „Чрез силата на своята ръка направих това и с мъдростта на своя ум премахнах границите между народите и завладях съкровищата им, и свалях от престолите, понеже съм силен; 14 и ръката ми достигна богатството на народите като гнездо и както някой събира изоставените яйца, събрах цялата земя и никой не раздвижи крило за защита, и уста не отвори, и звук не издаде.“

15 Брадвата хвали ли се спрямо този, който сече с нея? Трионът големее ли се спрямо онзи, който го движи? Това би било, както ако тоягата би се надигнала срещу този, който я вдига, или както ако пръчката се надига срещу онзи, който не е дърво.

16 Затова Господ, Господ Вседържител, ще изпрати на затлъстелите мършавост, ще разпали пожар като пламък от огън между първенците. 17 И светлината на Израил ще бъде като огън и Светият негов – като пламък. И в един ден Той ще изгори и ще изяде тръните и бодилите. 18 И ще унищожи славната му гора и неговата плодородна градина – душа и плът, тъй че ще бъде като немощен, който умира. 19 Тогава останалите дървета от гората му ще се броят на пръсти и дори момче ще може да ги опише.

Малцина ще се избавят

20 И в този ден останалите от Израил и избягалите от потомците на Яков няма повече да се осланят на онези, които ги поразяват, но ще се уповават с вярност на Господа, Светия на Израил. 21 Останалите потомци на Яков ще се обърнат към могъщия Бог. 22 Защото, макар народът ти, Израилю, да е многоброен като пясъка на морския бряг, само един остатък от него ще се обърне. Унищожението е решено, изпълнено със справедливост. 23 Защото Господ, Бог Вседържител, ще изпълни решеното унищожение в цялата земя.

Без страх от асирийците

24 Затова така казва Господ, Бог Вседържител: „Народе Мой, който живееш на Сион, не се страхувай от асирийците, които те удрят с жезъл и които надигнаха тояга срещу тебе, както някога стори Египет. 25 Защото скоро Моето негодувание ще премине и гневът Ми ще ги унищожи.“ 26 Тогава Господ Вседържител ще размаха бич над него, както някога срази Мадиам при скалата Орив, и както простря Своя жезъл над морето, така ще го възвиси, както спрямо Египет. 27 И в този ден ще се свали бремето му от твоето рамо и яремът му – от твоята шия, и игото му ще се строши заради затлъстяването.

28 Той ще отиде против Аяд, ще премине през Мигрон, ще трупа товара си при Михмас. 29 Ще преминат теснина, ще нощуват в Гева. Рама ще се тресе, Гива Саулова ще се разбяга. 30 Дъще на Галим, викай високо! Лаис, слушай! И ти, бедни Анатоте! 31 Мадмена избяга. Жителите на Гевим потърсиха убежище. 32 Днес ще остане все още в Нов, ще простре ръката си срещу планината на дъщерята на Сион, срещу височината на Йерусалим.

33 Ето Господ, Господ Вседържител, със страшна сила ще откъсне клоните. Израсналите високо ще бъдат отсечени, надигналите се ще се снишат. 34 И ще изсече с желязо горския гъстак и Ливан ще падне чрез Всесилния Бог.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes