A A A A A
Bible Book List

Изход 36 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

36 И така, Веселиил и Ахолиав, и всички мъдри по разум мъже, на които Господ даде мъдрост и разум, за да знаят да работят всякаква работа, за служба на светилището, нека работят според всичко, което бе заповядал Господ.“

След това Мойсей определи Веселиил и Ахолиав и всички мъдри по разум мъже, на които Господ даде мъдрост, и всички, на които сърцата се затрогнаха – да пристъпят към работа. Те взеха от Мойсей всички приноси, които израилтяните бяха принесли, за да изработят потребното за светилището. А в същото време всяка сутрин продължаваха да принасят при Мойсей още доброволни дарове. Тогава дойдоха всички мъдри по разум мъже, които изработваха всякакви неща за светилището – всеки дойде от работата си, с която се занимаваше. Те говориха с Мойсей и казаха: „Народът принася много повече, отколкото е необходимо за работите, които Господ заповяда да се направят.“ Затова Мойсей издаде заповед и в лагера беше обявено: „Никой мъж, никоя жена да не правят вече приноси в светилището.“ Така народът престана да прави приноси. Имаше доста принесено за всякакви неща, които трябваше да се направят, дори оставаше повече.

Тогава всички мъдри по разум мъже, които се занимаваха с изграждането на скинията, приготвиха десет платна от препреден висон и от синя, пурпурна и червена вълна; а по тях извезаха изкусно изработени херувими. Дължината на всяко платно беше двадесет и осем лакътя, и широчината на всяко платно – четири лакътя: всички платна бяха една мярка. 10 Веселиил скачи петте платна едно с друго и други пет платна скачи едно с друго. 11 Той направи още сини петлици по края на едното платно, където то се съединява с другото; такива той направи и по края на последното платно, за да го съедини с другото. 12 Петдесет петлици направи на едното платно и петдесет петлици направи по края на платното, където то се съединява с другото; тези петлици съвпадаха една с друга. 13 Той също направи петдесет златни куки и с куките съедини едно платно с друго, и скинията стана едно цяло.

14 После той направи платна от козина за покриване на скинията; направи единадесет такива платна; 15 едното платно беше дълго тридесет лакътя, а широко четири лакътя; единадесетте платна бяха една мярка. 16 Скачи пет платна отделно и шест платна отделно. 17 След това той направи петдесет петлици по края на крайното платно, където се скачва с другото, и петдесет петлици направи по края на платното, което се скачва с другото. 18 Направи петдесет медни куки, за да скачват покрива, та да стане едно цяло. 19 За скинията той направи покрив от червено боядисани овнешки кожи и за отгоре покривало от сини кожи.

20 От дърво ситим изготви дъски за скинията, за да стоят прави: 21 всяка дъска беше десет лакътя дълга, а един лакът и половина широка. 22 На всяка дъска имаше по два шипа, един срещу друг: така направи той на всички дъски на скинията. 23 И приготви за скинията двадесет такива дъски за южната страна; 24 постави и четиридесет сребърни подложки под двадесетте дъски: две подложки под една дъска за двата ѝ шипа и две подложки под друга дъска за двата ѝ шипа. 25 Също и за втората северна страна на скинията направи двадесет дъски 26 с четиридесет сребърни подложки: по две подложки под всяка дъска. 27 А за задната западна страна на скинията приготви шест дъски, 28 както и две дъски за ъгъла в скинията откъм задната страна. 29 Те бяха скачени отдолу и скачени отгоре с една халка. Така направи той с двете дъски на двата ъгъла. 30 И така, имаше осем дъски и шестнадесет сребърни подложки, по две подложки под всяка дъска.

31 Направи също върлини от дърво ситим: пет за дъските от едната страна на скинията, 32 пет върлини за дъските на другата страна на скинията и пет върлини за дъските на задната западна страна на скинията. 33 Направи и средната върлина, която е в средата на дъските, да минава от край до край. 34 Дъските обкова със злато, от злато приготви и халките за провиране на върлините, както и върлините обкова със злато.

35 Направи завеса от синя, пурпурна и червена вълна и от препреден висон, като на нея извеза изкусно изработени херувими. 36 За нея приготви четири стълба от ситим и ги обкова със злато; изработи и златни куки и изля за стълбовете четири сребърни подложки. 37 Направи извезана завеса за входа на скинията от синя, пурпурна и червена вълна и от препреден висон 38 и пет стълба за нея с куки; и обкова върховете им и скобите им със злато и изля пет медни подложки.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes