A A A A A
Bible Book List

Изход 23 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

23 Лъжлив слух не разпространявай, не съдействай на нечестивец, за да не свидетелстваш в полза на неправдата. Не се присъединявай към тълпата да правиш зло, нито свидетелствай в съдебно дело, отстъпвайки от справедливостта поради множеството, не проявявай предпочитание към силен човек в делото му.

Ако намериш заблуден вол или осел на неприятеля си, закарай му го. Ако видиш, че оселът на твоя противник е паднал под товара си, не отбягвай врага си, а помогни заедно с него.

Не присъждай криво правото на бедняк в спорното му дело. Отбягвай от всяка несправедливост и не убивай невинния и правия, защото Аз няма да оправдая виновния. Подаръци не вземай, защото подаръците заслепяват и преобръщат делото на правите.

Чужденец да не угнетяваш: вие знаете какво е у чужденеца на сърце, защото и сами бяхте чужденци в Египет.

Закон за земята и съботата

10 Шест години сей земята си и събирай плодовете ѝ, 11 а на седмата да я оставиш да си почине, за да се хранят бедняците от твоя народ, а с останалото след тях да се хранят полските зверове. Така прави с лозето си и с маслините си.

12 Шест дена върши работите си, а в седмия почивай, за да се отморят волът ти и оселът ти и за да си починат синът на робинята ти и чужденецът. 13 Спазвайте всичко, което съм ви казал. Името на чужди богове не призовавайте; да не се чува то от устата ви.

Празници

14 Три пъти на година чествай празници за Мене. 15 Спазвай празника Безквасници; седем дена яж безквасни хлябове, както ти заповядах, в определеното време на месец авив, защото през този месец ти си излязъл от Египет; и нека никой не се явява с празни ръце пред лицето Ми. 16 Спазвай и празника, посветен на жънене на първите плодове от твоя труд, които си посял на нивата, както и празника на събиране на плодовете в края на годината, когато събереш от нивата своя труд. 17 Три пъти на година всички твои от мъжки пол трябва да се явяват пред Господа Бога.

18 Не принасяй в жертва кръвта от закланата Ми жертва заедно с квасен хляб и тлъстината от празничната Ми жертва да не се оставя до другата сутрин.

19 Най-доброто от първите плодове от земята си принасяй в дома на Господа, твоя Бог.

Не вари яре в млякото на майка му.

Обещания и наставления

20 Ето Аз пращам ангел пред тебе, за да те пази по пътя и да те въведе в онова място, което съм приготвил. 21 Внимавай пред него и слушай гласа му; не му се противи, защото той няма да ви прости греха, понеже името Ми е в него. 22 Ако внимателно се вслушваш в гласа му и изпълняваш всичко, което говоря, ще бъда неприятел на твоите неприятели и противник на твоите противници. 23 Тогава пред тебе ще тръгне Моят ангел и ще те въведе при аморейци, хетейци, ферезейци, ханаанци, евейци и йевусейци и Аз ще ги изтребя. 24 Не се покланяй на боговете им, не им служи и не постъпвай според делата им, а ги строши и разруши стълбовете им. 25 На Господа, вашия Бог, служете и Той ще благослови хляба ти и водата ти; и ще премахне болестите изсред вас. 26 В твоята земя няма да има преждевременно раждаща и безплодна жена; числото на дните ти ще направя пълно.

27 Ще изпратя пред тебе Своя ужас и ще приведа в смут всеки народ, при който отидеш, и ще съдействам да побягнат пред тебе всички твои врагове. 28 Аз ще изпратя пред тебе стършели и те ще прогонят пред тебе евейци, ханаанци и хетейци. 29 Няма да ги изгоня пред тебе в първата година, да не би да запустее земята и да не би да се размножат в твоя вреда полските зверове. 30 Малко по малко ще ги изгонвам от тебе, докато се размножиш и завладееш тази земя. 31 Ще поставя границите ти от Червено море до Филистимско море и от пустинята до Ефрат, защото ще предам в ръцете ви жителите на тази земя и ти ще ги гониш пред себе си. 32 Не сключвай съюз нито с тях, нито с боговете им. 33 Те не трябва да живеят в земята ти, за да не те въведат в грях против Мене. Ако служиш на боговете им, това би било примка за тебе.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes