A A A A A
Bible Book List

Ефесяни 6 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Деца и родители

Деца, покорявайте се на родителите си така, както Господ иска, защото това е правилно. „Уважавай баща си и майка си!“ [a] – това е първата заповед, в която има обещание, и то е: „за да благоуспяваш и да имаш дълъг живот на земята.“ [b]

А вие, бащи, не разгневявайте децата си, а ги възпитавайте с поучението и наставлението от Господа.

Слуги и господари

Слуги, покорявайте се на земните си господари с уважение и страх. Правете го с искреност в сърцата си така, както се покорявате на Христос. Работете не само когато ви гледат, сякаш търсите одобрение от хората, а работете като слуги на Христос, които с целите си сърца вършат това, което Бог иска. С радост предлагайте да служите, сякаш служите не на хората, а на Господа. Помнете, че Господ ще възнагради всеки от вас, който извърши добро, независимо дали е роб или свободен. И вие, господари, се отнасяйте със слугите си по същия начин и не ги заплашвайте. Помнете, че вашият и техният Господар е в небесата и че той е безпристрастен.

Пълното Божие снаряжение

10 И накрая ви казвам: бъдете силни в Господа и с неговата велика мощ. 11 Носете пълното снаряжение, дадено от Бога, за да можете да устоите на хитрите планове на дявола. 12 Защото ние се борим не срещу човешки същества, а срещу управниците, срещу властите, срещу могъщите владетели на този тъмен век, срещу злите духовни сили в небесните владения. 13 Затова вземете пълното снаряжение, осигурено от Бога, за да сте способни да устоите, когато дойде злият ден, и да продължите да стоите, след като сте направили всичко възможно.

14 Стойте силни! Завържете истината като колан на кръста си и си сложете като броня праведността. 15 Обуйте краката си с готовността да съобщавате Благата вест за мира. 16 И преди всичко вземете вярата като щит, с който ще можете да угасите всички огнени стрели на лукавия. 17 Вземете спасението като шлем, а също и меча, който дава Духът. Този меч е Божието послание. 18 Молете се в Духа по всяко време с всяка молитва и искайте всичко, от което се нуждаете. За да извършите това, винаги бъдете нащрек и никога не преставайте да се молите за всички Божии хора.

19 Молете се и за мен, за да ми бъде дадено слово, когато отворя устата си, и да мога смело да изявявам тайната истина на Благата вест, 20 на която съм посланик в окови. Молете се да я проповядвам смело – така, както трябва да говоря.

Последни поздрави

21 Тихик ще ви разкаже всичко, за да знаете и вие как съм и какво правя. Той е наш скъп брат и верен дякон [c] в Господа 22 и го изпращам при вас, за да получите вести за мен и да утеши сърцата ви.

23 Мир и любов на вас, братя и сестри, а също и вяра от Бог Отец и от Господ Исус Христос. 24 Божията благодат да бъде с всички, които обичат нашия Господ Исус Христос с неумираща любов.

Footnotes:

  1. Ефесяни 6:2 Цитат от Изх. 20:12; Втор. 5:16.
  2. Ефесяни 6:3 Цитат от Изх. 20:12; Втор. 5:16.
  3. Ефесяни 6:21 + дякон Гръцка дума, която означава „служител“. Дяконите имат специално служение в църквата.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes