Add parallel Print Page Options

Угледајте се, дакле, на Бога, пошто сте његова вољена деца. Живите у љубави, као што је Христос заволео нас, па је себе предао за нас на жртву и миомирисни принос Богу.

Блуд и свака врста нечистоте, или похлепа нека се и не помиње међу вама, као што доликује светима. Ни просташтво, лудорије, ни безобразне шале, нити што неприлично; радије захваљујте. Јер, будите уверени: ниједан блудник, нечист или похлепан, који је раван идолопоклонику, неће узети учешћа у Царству Христовом и Божијем.

Живот у светлости

Не дајте да вас ико заведе испразним речима. Јер, због оваквих ствари, доћи ће гнев Божији на непокорне синове. Не будите њихови саучесници! Некада сте, наиме, били тама, али сте сада светлост у Господу. Живите, стога, као деца светлости. Ово је, наиме, плод светлости: све што је добро, праведно и истинито. 10 Истражујте шта је угодно Господу. 11 Не будите саучесници оних који чине јалова дела таме, него их разоткривајте. 12 Јер, срамота је и говорити о ономе што они тајно чине. 13 Али све што се изнесе на светло, постаје видљиво, 14 јер све што се излаже светлости, постаје светлост. Зато каже:

„Дигни се, ти што спаваш,
    устани из мртвих,
    и Христос ће те обасјати!“

15 Брижљиво пазите како се опходите. Не понашајте се као неразумни, него као мудри! 16 Искористите време јер су дани зли. 17 Зато не будите неразумни, него схватите шта је воља Господња. 18 Не опијајте се вином, које води у разузданост, него се испуњавајте Духом. 19 Говорите једни другима речима псалама, химни и духовних песама. Певајте и славите Господа у свом срцу. 20 Увек захваљујте за све Богу и Оцу у име нашег Господа Исуса Христа.

Односи у браку и породици

21 Покоравајте се једни другима у страху пред Христом. 22 Жене, покоравајте се својим мужевима као Господу. 23 Јер, муж је глава жени, као што је Христос глава Цркви, исти Христос који је Спаситељ свога тела – Цркве. 24 Као што се Црква покорава Христу, тако и жена нека се покорава мужу у свему.

25 Мужеви, волите своје жене, као што је Христос волео Цркву, те је дао свој живот за њу, 26 да је посвети, очистивши је купањем у води с речју, 27 те да изведе пред себе Цркву у пуној слави, без мане и боре, или томе сличног, да буде света и непорочна. 28 Тако су и мужеви дужни да воле своје жене као своје сопствено тело. Муж који воли своју жену, воли самога себе. 29 Јер, нико не мрзи своје тело, него га храни и негује, као и Христос Цркву. 30 Ми смо, наиме, делови Христовог тела. 31 Као што Писмо каже:

„Зато ће човек оставити оца и мајку,
    те се приљубити уз своју жену, па ће двоје бити једно тело.“

32 Ово је велика тајна. Ја вам то говорим о Христу и Цркви. 33 Тако сваки од вас нека воли своју жену као самога себе, а жена нека поштује свога мужа.