A A A A A
Bible Book List

Еклисиаст 6 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Суетата на честолюбието и желанията

Има зло, което видях под слънцето, то тежко терзае хората: Ето човек, на когото Бог е дал богатство, слава и имот без никаква оскъдност в нищо, всичко, каквото би поискала душата му. Но Бог не му е отредил да им се радва, а им се радва чужд човек. Това е суета и тежко страдание. Дори да има някой сто деца, много години да натрупа и дните му да станат дълги, ако не се е наслаждавал на добро и няма той прилично погребение, бих казал тъй: „Пометнато дете от него по-честито е, защото то напразно е дошло и е отишло в тъмнина, и името му в мрак е скрито. Дори не е видяло, ни познало слънцето, но има по-добър покой от онзи.“ И ако онзи би живял дори две хиляди години без наслада от доброто – няма ли всичко да отиде на същото място?

Целият труд на човека е за устата му, а душата му не се насища. С какво мъдрецът превъзхожда глупеца, с какво пък – сиромаха, който умее да живее сред живите? По-добре ли е да гледаш с очите си, отколкото да блуждаеш с желанията си? И това е суета и гонене на вятър.

10 Всичко, което е получило битие, получило е вече име. Знайно е какво означава човек. Затова не може той да спори в съд с по-силния от него. 11 Има много думи, които само умножават суетата. Каква полза за човека тогава? 12 Защото кой знае що е добро за човека в живота през преброените дни на суетния му живот, които преживява като сянка? А и кой ще извести на човека какво ще се случи след него под слънцето?

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes