A A A A A
Bible Book List

Ездра 10 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Разтрогване на смесените бракове

10 Докато Ездра се молеше коленичил пред Божия храм и се изповядваше, при него се събра голямо множество израилтяни: мъже, жени и деца, които също плачеха горчиво. Тогава Шехания, син на Йехиил, от Еламовите потомци, се обърна към Ездра с думите: „Извършихме грях пред нашия Бог, като си взехме чужденки за жени от другите езически племена в страната. Но все пак има още надежда за израилтяните. Ние трябва да сключим завет с нашия Бог и да напуснем всички тези жени и децата им, както ни съветва Господ, както и тези, които благоговеят пред заповедите на нашия Бог; така ние ще постъпим според закона! Затова стани, това е твое дело и ние сме с тебе – бъди храбър и действай!“ Тогава Ездра стана и нареди на началниците на свещениците, на левитите и на целия Израил да положат клетва, че ще постъпят така. Те веднага се заклеха. След това Ездра стана и тръгна от Божия храм към жилището на Йоханан, Елияшивовия син. И когато стигна там, не яде хляб и не пи вода, защото скърбеше за престъпленията на преселниците.

Тогава разгласиха сред всички завърнали се от плен, че трябва да се съберат в Йерусалим. По решение на предводителите и старейшините на всеки, който не се яви до три дена, имуществото му ще бъде иззето, а самият той ще бъде отлъчен от обществото на преселниците.

И така, за три дена в Йерусалим се събраха всички мъже от племената на Юда и Вениамин. Това се случи в двадесетия ден от деветия месец. И целият народ седеше в двора пред Божия дом и трепереше както от това събитие, така и от проливния дъжд. 10 Тогава свещеникът Ездра стана и се обърна към тях с думите: „Вие извършихте престъпление, като си взехте чужденки за жени. Така направихте вината на Израил още по-голяма. 11 Затова, покайте се пред Господа, Бога на вашите прадеди, и изпълнете волята Му – отлъчете се от племената на тази страна и от жените си чужденки!“

12 Тогава цялото събрание отвърна на висок глас: „Както ти нареди, така ще постъпим. 13 Но тук народът е многоброен, времето е дъждовно, не можем да стоим на открито; а и работата не е за ден или за два, защото мнозина от нас са сторили такъв грях. 14 Затова нека нашите началници бъдат представители на цялото общество; всички в нашите градове, които са взели чужденки за жени, да идват тук в определеното време заедно със старейшините и съдиите на всеки град. Едва когато извършим това, ще ни отмине яростният гняв на нашия Бог.“ 15 На това се възпротивиха само Йонатан, Асаиловият син, и Яхзея, Тиквасовият син; подкрепиха ги Мешулам и левитът Шавтай.

16 Но завърналите се от плен постъпиха според това решение. Свещеникът Ездра си избра мъже, предводители на всеки от бащините родове. Те бяха призовани поименно и се събраха на първия ден от десетия месец, за да извършат проучване. 17 И до първия ден от първия месец проучиха всички мъже, които си бяха взели чужденки за жени.

Списък на свещениците с жени чужденки

18 Сред свещеническите потомци чужденки за жени си бяха взели: от потомците на Иисус, Йоседековия син, и братята му Маасея, Елиезер, Ярив и Гедалия; 19 те се задължиха по обичая да напуснат жените си и като виновни да принесат в жертва един овен за вината си. 20 От Имеровите потомци – Хананий и Завадия; 21 от Харимовите потомци – Маасея, Елия, Шемая, Йехиил и Узия; 22 от Пашхуровите потомци – Елиоенай, Маасея, Исмаил, Натанаил, Йозавад и Еласа.

23 От левитите – Йозавад, Шимей, Келая, наричан още Клита, Патахия, Юда и Елиезер; 24 от певците – Елияшив; от стражите при портите – Шалум, Телем и Урий.

25 От останалите израилтяни – от Парошовите потомци: Рамая, Изия, Малахия, Миямин, Елеазар, Малхия и Веная; 26 от Еламовите потомци – Матания, Захария, Йехиел, Авдий, Иремот и Елия; 27 от Затовите потомци – Елиоенай, Елияшив, Матания, Иремот, Завад и Азиса; 28 от Беваевите потомци – Йоханан, Ханания, Забвай и Атлай; 29 от Ваниевите потомци – Мешулам, Малух, Адая, Яшув, Шеал и Йерамот; 30 от Пахат-Моавиевите потомци – Адна, Хелал, Веная, Маасея, Матания, Веселиил, Бинуй и Манасия; 31 от Харимовите потомци – Елиезер, Ишия, Малхия, Шемая, Симеон, 32 Вениамин, Малух, Шемария; 33 от Хашумовите потомци – Матнай, Матата, Завад, Елифелет, Йеремай, Манасия и Шимей; 34 от Ваниевите потомци – Маадай, Амрам и Уел, 35 Беная, Бидия, Келухи, 36 Ванея, Меремот, Елиашив, 37 Матания, Матнай, Йаасай, 38 Ваний, Бинуй, Шимей, 39 Шелемия, Натан, Адая, 40 Махнадбай, Шашай, Шарай, 41 Азариел, Шелемяху, Шемария, 42 Шалум, Амария и Йосиф; 43 от Невовите потомци – Йейел, Мататия, Завад, Зевина, Ядай, Йоел и Беная. 44 Всички те си бяха взели чужденки за жени, а някои от тях им бяха родили деца.

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes