A A A A A
Bible Book List

Евреи 7 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Свещеникът Мелхиседек

Този Мелхиседек [a] беше цар на Салим и свещеник на Всевишния Бог. Той посрещна Авраам, който се връщаше след победата си над царете, и го благослови. Авраам му даде една десета от спечеленото. А името на Мелхиседек има две значения: първото е „цар на правдата“, а второто – „цар на Салим“, което означава „цар на мира“. Не се знае кой е баща му и коя е майка му, нито пък от кой род е [b]; не се знае кога е роден, нито кога е умрял. И той като Божия Син остава свещеник завинаги.

Виждате колко велик е бил този човек, щом даже патриархът Авраам му даде една десета от плячката си. Законът повелява на онези потомци на Левий, които встъпват в свещеническа служба, да събират десятък от народа, тоест от собствените си сънародници, макар че те също са потомци на Авраам. А Мелхиседек не беше от рода на Левий, но взе десятък от Авраам и го благослови – благослови този, който имаше Божиите обещания. Несъмнено е, че благославящият стои по-високо от благославяния. Свещениците, които събират десятък, са смъртни, а за Мелхиседек Писанието твърди, че още е жив. Би могло дори да се каже, че Левий, който получава десятъци, в действителност плати своя десятък чрез Авраам, 10 защото Левий е бил в тялото на своя праотец, когато Мелхиседек го е срещнал.

11 Но ако можеше да се постигне съвършенство чрез левитското свещеничество (въз основа на което хората получиха закона), защо тогава трябваше да се появи друг свещеник: като Мелхиседек, а не като Аарон [c]? 12 А когато има промяна в свещеничеството, трябва да има промяна и в закона. 13 Този, за когото говорим, не беше от племето на Левий и никога никой от неговото племе не е служил пред олтара. 14 Всеки знае, че нашият Господ е от племето на Юда, а за свещеници от това племе Моисей не споменава нищо.

Исус е свещеник като Мелхиседек

15 Всичко става още по-ясно, когато идва този друг свещеник, който е като Мелхиседек. [d] 16 Той бе издигнат за свещеник не по човешките правила и закони, а по силата на живот, който е неунищожим. 17 За него е свидетелствано в Писанието: „Ти си свещеник завинаги, също като Мелхиседек.“ [e]

18 Сега предишната заповед се отменя, понеже беше безсилна и безполезна. 19 Законът не доведе до съвършенство, а сега ни се дава по-добра надежда, чрез която да се приближим до Бога.

20 Важно е, че всичко това стана с даване на клетва, докато другите ставаха свещеници без даване на клетва. 21 Исус бе издигнат за свещеник с даване на клетва от страна на Бога, който му каза:

„Господ се закле и няма да измени на думата си:
    «Ти си свещеник завинаги.»“ [f]

22 Това означава, че Исус е гаранция за по-добър завет.

23 Другите свещеници бяха много, защото никой от тях не можеше да продължи своята служба, след като смъртта я преустанови. 24 Но щом Исус живее вечно, значи неговото свещеничество е непреходно. 25 Затова той може завинаги да спаси онези, които идват при Бога чрез него, защото винаги живее да се застъпва за тях.

26 Такъв първосвещеник ни трябва – свят, невинен и чист, отделен от грешниците и въздигнат над небесата. 27 Той, за разлика от другите първосвещеници, не е длъжен всеки ден да принася жертви първо за своите грехове, а после и за греховете на народа, защото той извърши това веднъж завинаги, когато принесе в жертва самия себе си. 28 Законът поставя за първосвещеници хора с човешки слабости, а обещанието, изречено с Божието полагане на клетва, което стана след закона, постави за първосвещеник Сина, станал съвършен завинаги.

Footnotes:

  1. Евреи 7:1 + Мелхиседек Свещеник и цар, живял по времето на Авраам. Вж. Бит. 14:17-24.
  2. Евреи 7:3 Не се знае … от кой род е Букв.: „Мелхиседек беше без баща, без майка, без родословие“.
  3. Евреи 7:11 + Аарон Първият избран от Бога първосвещеник на Израел; братът на Моисей.
  4. Евреи 7:15 + Мелхиседек Свещеник и цар, живял по времето на Авраам. Вж. Бит. 14:17-24.
  5. Евреи 7:17 Цитат от Пс. 110:4.
  6. Евреи 7:21 Псалм 110:4
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes