A A A A A
Bible Book List

Евреи 4 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

А Божието обещание да влезем в неговата почивка все още остава, затова да внимаваме никой от вас да не го пропусне. Нали както на нас, така и на тях бе проповядвана Благата вест, но посланието, което чуха, не им помогна, защото когато го чуха, не го приеха с вяра. А ние, които повярвахме, можем да влезем в тази почивка, както Бог каза:

„И в гнева си се заклех:
    «Никога няма да влязат в моята почивка!»“ [a]

Той каза това, въпреки че със сътворението на света бе свършил делото си. Някъде в Писанията ето какво казва за седмия ден: „И в седмия ден Бог си почина от всичките си дела.“ [b] А на друго място в Писанията повтаря: „Никога няма да влязат в моята почивка.“ [c]

Някои все пак ще влязат там. Но тези, които първи чуха Благата вест, не влязоха поради неподчинението си. Ето защо Бог отново определя ден, наричайки го „днес“, за който говори много години по-късно чрез Давид в цитирания по-горе откъс:

„Ако днес чуете Божия глас,
    не закоравявайте сърцата си.“ [d]

Ако Исус Навин [e] ги беше завел в обещаната от Бога почивка, по-късно Бог не би говорил за друг ден. Значи за Божия народ съботната почивка все още предстои. 10 Защото всеки, който влезе в Божията почивка, също си почива от своя труд, точно както Бог си почина от своя. 11 Затова да направим всичко възможно да влезем в тази почивка и никой да не падне, следвайки същия пример на непокорство.

12 Божието слово е живо и действено. То е по-остро от кама – врязва се дълбоко в нас чак до мястото, където се разделят душа и дух, стави и костен мозък; съди мислите и намеренията на сърцето 13 и няма нищо в цялото творение, което може да остане скрито от погледа му – всичко е голо и открито пред очите на Онзи, пред когото ще отговаряме.

Исус – великият първосвещеник

14 Имаме велик първосвещеник, който е преминал през небесата – това е Исус, Синът на Бога – затова нека се държим здраво за вярата, която изповядваме. 15 Защото нашият първосвещеник не е такъв, че да не може да разбира слабостите ни. Напротив: имаме първосвещеник, който като нас беше изкушаван по всякакъв начин, но никога не съгреши. 16 Затова да пристъпим уверено към престола на благодатта, за да получим милост и намерим благодат, която да ни помага при нужда.

Footnotes:

  1. Евреи 4:3 Псалм 95:11
  2. Евреи 4:4 Цитат от Бит. 2:2.
  3. Евреи 4:5 Цитат от Пс. 95:11.
  4. Евреи 4:7 Псалм 95:7-8
  5. Евреи 4:8 Исус Навин След смъртта на Моисей Исус Навин става водач на израелтяните и ги завежда в обещаната от Бога земя.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes