A A A A A
Bible Book List

Евреи 3 Библия, нов превод от оригиналните езици (с неканоничните книги) (CBT)

Иисус Христос превъзхожда Мойсей

Затова, братя вярващи, призовани към небето, проумейте, че Пратеникът и Първосвещеникът Иисус Христос, Когото изповядваме, е верен на Онзи, Който Го е поставил, както и Мойсей – в целия Му дом. Защото Иисус се удостои с толкова по-голяма слава от Мойсеевата, колкото е по-голяма честта на строителя от самия дом, тъй като всеки дом се съгражда от някого, а Бог е Този, Който е изградил всичко. Мойсей беше верен служител на Бога в целия Му дом, за да засвидетелства онова, което щеше да се възвести. А Христос е верен като Син над Неговия дом. Ние пък сме Негов дом, ако опазим твърдо докрай[a] нашата смелост и надеждата, с която се хвалим.

Обещанието на Бога и неверието на Неговия народ

Затова, както казва Светият Дух: „Днес, когато чуете Неговия глас, не упорствайте в сърцата си, както при размириците в деня на изкушението в пустинята: там предците ви Ме изкушаваха, изпитваха Ме и бяха очевидци на делата Ми в продължение на четиридесет години. 10 Затова възнегодувах срещу онова поколение и казах: ‘Винаги се заблуждават в сърцата си, те не познаха Моите пътища.’ 11 Затова се заклех в гнева Си: ‘Те няма да влязат в мястото, обещано от Мене за отдих’.“

12 Внимавайте, братя, да не би някой сред вас да има лукаво безверно сърце, че да отстъпи от живия Бог, 13 но се наставлявайте един друг всеки ден, докато все още казвате „днес“, за да не би някой от вас да прояви упорство, подмамен от греха. 14 Ние сме участници в делото на Христос, само ако твърдо запазим първоначалната си убеденост докрай, 15 докогато ще се казва: „Днес, когато чуете Неговия глас, не упорствайте в сърцата си, както при размириците.“ 16 А кои се противиха, като Го чуха? Не бяха ли всички онези, които излязоха от Египет начело с Мойсей? 17 Против кого Бог негодува четиридесет години? Не беше ли против онези, които съгрешиха и чиито кости останаха в пустинята? 18 И на кои се закле, че няма да влязат в мястото, обещано от Него за отдих, освен на непокорните? 19 И виждаме, че те не можаха да влязат в страната поради неверието си.

Footnotes:

  1. 3:6 В някои ръкописи липсва: „твърдо докрай“.
  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes