A A A A A
Bible Book List

Евреи 2 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Нашето спасение е по-велико от закона

Затова трябва да отдаваме по-голямо внимание на нещата, които сме чули, за да не се отклоним от верния път. Защото законът, който бе даден чрез ангели, имаше такава сила и всяко негово нарушаване и неподчиняване получи своето заслужено наказание. Възможно ли е тогава да избегнем наказанието, ако пренебрегнем такова велико спасение? Пръв Господ провъзгласи това спасение, а след това пред нас го потвърдиха всички, които го бяха чули. Към тяхното свидетелство Бог добави своето, като вършеше знамения, чудеса и различни чудотворства, и даваше на хората различни дарби на Святия Дух според волята си.

Христос прие човешки образ, за да спаси хората

Не на ангелите Бог подчини бъдещия свят, за който говорим. По-скоро някъде в Писанията се казва:

„Какво е човекът, че да си загрижен за него?
    Или човешкият син, [a] че да мислиш за него?
За малко го постави по-долу от ангелите,
    увенча го със слава [b] и чест
и всичко подчини на властта му.“ [c]

Като подчини всичко на властта му, Бог не остави нищо, което да не му е подвластно. Но засега все още не виждаме той да управлява така. Исус беше поставен за малко по-долу от ангелите, но вече го виждаме увенчан със слава и чест заради начина, по който страда и умря. Според Божията благодат Исус трябваше да умре за цялото човечество.

10 Бог е този, за когото и чрез когото всичко съществува. Той искаше да има много синове и дъщери, които да споделят неговата слава. И извърши онова, което трябваше – направи съвършен Онзи, който ги поведе към спасение. Бог направи Исус истински Спасител чрез неговото страдание.

11 Онзи, който прави хората святи, и онези, които са станали святи, имат един и същ Баща и затова Исус не се срамува да ги нарече свои братя и сестри. 12 Той казва:

„Ще известя името ти на братята и сестрите си,
    ще те прославя с песен в църквата. [d][e]

13 И отново:

„На Бога ще се надявам.“ [f]

И още:

„Ето ме: мен и децата, които Бог ми даде.“ [g]

14 И тъй като тези деца са хора от плът и кръв, той стана точно като всички останали човешки същества, за да може чрез смъртта си да унищожи този, който има власт над нея – дявола, 15 и да освободи онези, които заради страха си от смъртта цял живот са били държани в робство. 16 Съвсем ясно е, че не на ангелите помага Исус, а на Авраамовите потомци. 17 Затова той трябваше по всичко да прилича на братята и сестрите си, за да стане милостив и верен първосвещеник в служба на Бога и да заличи греховете на хората. 18 И понеже самият той беше подложен на изкушения и страдания, сега може да помага на онези, които са изкушавани.

Footnotes:

  1. Евреи 2:6 човешкият син Може да означава всеки човек, но обикновено с името „Човешки Син“ (вж. речника) се нарича Исус, който показва какви трябва да бъдат хората според Божия план.
  2. Евреи 2:7 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
  3. Евреи 2:8 Псалм 8:4-6
  4. Евреи 2:12 + църква Гръцка дума, която означава „събрание“. В Новия Завет така се нарича събранието на отделната местна група от вярващи, както и общността на всички християни, целият Божий народ.
  5. Евреи 2:12 Псалм 22:22
  6. Евреи 2:13 Исая 8:17
  7. Евреи 2:13 Исая 8:18
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes