A A A A A
Bible Book List

Евреи 13 Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Как да радваме Бога

13 Продължавайте да се обичате като братя и сестри в Христос. Не забравяйте да сте гостоприемни, защото така, без да знаят, някои са посрещали в домовете си ангели. Спомняйте си за затворниците сякаш сте заедно с тях в затвора. Не забравяйте страдащите, защото и вие имате тяло, което може да бъде подложено на страдания.

Бракът трябва да се почита от всички и брачното легло да се пази неопетнено, защото Бог ще съди сексуално неморалните и прелюбодейците. Не робувайте на любовта към парите и се задоволявайте с това, което имате, защото Бог е казал:

„Никога няма да те изоставя.
    Никога няма да те напусна.“ [a]

Затова уверено можем да кажем:

„Господ ми помага, няма защо да се страхувам.
    Какво би могъл да ми стори човек?“ [b]

Помнете водачите си, които ви учеха на Божието послание – размислете как живяха и как умряха, и бъдете като тях във вярата. Исус Христос е същият и вчера, и днес, и завинаги. Не се оставяйте да ви отклонят различни учения, чужди на Благата вест. За предпочитане е да укрепвате сърцата си с благодат, а не с правила за храни, които не помогнаха на онези, които ги спазваха.

10 Имаме олтар, от който свещениците, служещи в скинията, нямат право да ядат. 11 Първосвещеникът отнася кръвта на жертвените животни в Най-Святото Място като принос за греховете, а телата на тези животни се изгарят вън от стана. 12 Така и Исус страда и умря извън градската порта, за да направи хората святи чрез собствената си кръв. 13 Затова да отидем при него извън стана и споделим с него срама му. 14 Защото тук нямаме постоянен град, а търсим бъдещия. 15 И нека чрез Исус непрестанно принасяме на Бога жертва на възхвала, тоест плода на устните ни, изповядващи неговото име. 16 Не пропускайте да вършите добро и да споделяте каквото имате, защото именно такива жертви радват Бога.

17 Слушайте водачите си и им се подчинявайте, защото те бдят за душите ви и ще отговарят за вас. Така те ще могат да вършат работата си с радост, а не с болка и скръб, което няма да ви е от полза.

18 Молете се за нас. Уверени сме, че съвестта ни е чиста и винаги се опитваме да постъпваме правилно. 19 Най-настоятелно ви моля за това, за да мога час по-скоро да бъда отново изпратен при вас.

Последни думи и поздрави

20 Нека Богът на мира, който чрез кръвта на вечния завет възкреси от мъртвите великия пастир на овцете – нашия Господ Исус, 21 ви снабди с всичко добро, за да изпълните волята му. И нека чрез Исус Христос постигне в нас онова, което го радва. На Исус Христос да бъде славата [c] завинаги! Амин.

22 Моля ви, братя и сестри, търпеливо да изслушате това послание, с което искам да ви насърча. То е съвсем кратко. 23 Знайте, че нашият брат Тимотей е пуснат на свобода и веднага щом пристигне, ще го взема със себе си и двамата ще дойдем да ви видим.

24 Поздравете всички свои водачи и всички Божии хора. Вярващите, които са в Италия, ви пращат поздрави.

25 Божията благодат да бъде с всички вас.

Footnotes:

  1. Евреи 13:5 Второзаконие 31:6
  2. Евреи 13:6 Псалм 118:6
  3. Евреи 13:21 + слава Едно от специалните качества на Бога. Често думата означава „светлина“ и се отнася до начина, по който Господ се явява на хората. Понякога смисълът е „величие“ или „власт“ и посочва онова с нищо несъпоставимо и неизмеримо по човешки божествено величие. Идеята за чест или почит също може да присъства, особено в изрази на хваление и поклонение.
Bulgarian New Testament: Easy-to-Read Version (ERV-BG)

Copyright © 2004 by World Bible Translation Center

  Back

1 of 1

You'll get this book and many others when you join Bible Gateway Plus. Learn more

Viewing of
Cross references
Footnotes