A A A A A
Bible Book List

Евреите 1 Macedonian New Testament (MNT)

Писмо до

Евреите

Христос е конечниот и врвниот Божји пратеник

Во минатото Бог преку пророците им говореше на нашите предци по многу поводи и на многу начини. Сега, во овие последни денови, Тој ни проговори преку Својот Син - Исус Христос. Преку Него Бог го создаде светот и Него го определи за наследник на се. Тој го одразува сиот сјај на Божјата слава и точно покажува каков е Бог. Тој ја одржува вселената со Својот моќен збор. Откако умре за да не исчисти од нашите гревови, Христос седна на небото од десната[a] страна на Величествениот Бог.

Божјиот Син е над ангелите

Ова покажува дека Божјиот Син е повозвишен од ангелите, како што е повозвишено и името што Му е дадено, зашто на ниеден ангел Бог не му рекол: „Ти Си Мој Син, денес станав Твој Татко[b]“, и повторно: „Јас ќе Му бидам Татко, а Тој ќе Ми биде Син[c]“.

Понатаму, кога Го испрати Својот Првороден Син на светот, Бог рече: „Сите ангели Божји Нему нека Му се поклонат[d].“

И додека Бог ангелите ги нарекува: „Гласници брзи како ветер, слуги од огнен пламен[e]“, напротив, за Својот Син вели:

„Ти Си Бог и вечно ќе владееш како Цар!

Твојата царска моќ воспоставува правда.

Ти ја сакаш правдата, а го мразиш беззаконието, и затоа

Јас, Твојот Бог, Те избрав[f] Тебе

и ти определив поголема радост

отколку на Твоите придружници[g].“

10 А кажано е и следново:

„Господе, Ти беше Тој што во почетокот ја создаде Земјата, а и небесата се дело на твоите раце. 11 Тие ќе пропаднат, ќе изветват како стара облека, а Ти ќе останеш. 12 Ќе ги свиткаш како старо палто, ќе избледат како стара облека. А Ти си секогаш ист, Ти никогаш нема да станеш стар[h].“

13 На ниеден ангел Бог не му рекол така како што Му рече на Својот Син:

„Седни од Мојата десна страна,

додека да ги соборам[i] Твоите непријатели под нозете Твои!“

14 Ангелите се само слуги. Тие се духовни суштества кои Бог ги испраќа да им помагаат[j] на оние што ќе го примат спасението.

Footnotes:

 1. Евреите 1:3 Десно од владетелот значи почесно место, позиција на власт.
 2. Евреите 1:5 Пс. 2:7.
 3. Евреите 1:5 2 Сам. 7:14 или 2 Цар. 7:14.
 4. Евреите 1:6 5 Мој. 32:43.
 5. Евреите 1:7 Пс. 104:4. Буквално: Своите ангели ги прави ветрови, Своите слуги - огнени пламени.
 6. Евреите 1:9 Буквално: те помазав.
 7. Евреите 1:9 Пс. 45:6-7.
 8. Евреите 1:12 Пс. 102:25-27.
 9. Евреите 1:13 Буквално: додека да ги претворам Твоите непријатели во подножје на нозете Твои. Пс. 110:1.
 10. Евреите 1:14 Или: да им служат.
Macedonian New Testament (MNT)

Copyright 1999 by HBC Radosna Vest

Hebrews 1 New International Version (NIV)

God’s Final Word: His Son

In the past God spoke to our ancestors through the prophets at many times and in various ways, but in these last days he has spoken to us by his Son, whom he appointed heir of all things, and through whom also he made the universe. The Son is the radiance of God’s glory and the exact representation of his being, sustaining all things by his powerful word. After he had provided purification for sins, he sat down at the right hand of the Majesty in heaven. So he became as much superior to the angels as the name he has inherited is superior to theirs.

The Son Superior to Angels

For to which of the angels did God ever say,

“You are my Son;
    today I have become your Father”[a]?

Or again,

“I will be his Father,
    and he will be my Son”[b]?

And again, when God brings his firstborn into the world, he says,

“Let all God’s angels worship him.”[c]

In speaking of the angels he says,

“He makes his angels spirits,
    and his servants flames of fire.”[d]

But about the Son he says,

“Your throne, O God, will last for ever and ever;
    a scepter of justice will be the scepter of your kingdom.
You have loved righteousness and hated wickedness;
    therefore God, your God, has set you above your companions
    by anointing you with the oil of joy.”[e]

10 He also says,

“In the beginning, Lord, you laid the foundations of the earth,
    and the heavens are the work of your hands.
11 They will perish, but you remain;
    they will all wear out like a garment.
12 You will roll them up like a robe;
    like a garment they will be changed.
But you remain the same,
    and your years will never end.”[f]

13 To which of the angels did God ever say,

“Sit at my right hand
    until I make your enemies
    a footstool for your feet”[g]?

14 Are not all angels ministering spirits sent to serve those who will inherit salvation?

Footnotes:

 1. Hebrews 1:5 Psalm 2:7
 2. Hebrews 1:5 2 Samuel 7:14; 1 Chron. 17:13
 3. Hebrews 1:6 Deut. 32:43 (see Dead Sea Scrolls and Septuagint)
 4. Hebrews 1:7 Psalm 104:4
 5. Hebrews 1:9 Psalm 45:6,7
 6. Hebrews 1:12 Psalm 102:25-27
 7. Hebrews 1:13 Psalm 110:1
New International Version (NIV)

Holy Bible, New International Version®, NIV® Copyright ©1973, 1978, 1984, 2011 by Biblica, Inc.® Used by permission. All rights reserved worldwide.

Viewing of
Cross references
Footnotes