Add parallel Print Page Options

Јединство у Христовом телу

Преклињем вас, дакле, ја, сужањ у Господу, да живите достојно позива којим сте позвани. Са свом понизношћу и кроткошћу, стрпљиво подносите један другога у љубави, трудећи се да помоћу споне мира одржите јединство Духа. Једно је Тело и један Дух, као што сте и ви, када сте позвани, на једну наду позвани. Један је Господ, једна вера, једно крштење. Један је Бог и Отац свих, који је над свима, кроз све и у свима.

А сваком од нас дата је милост како је Христос коме подарио [a]. Зато се каже:

»Када се попео на висину,
за собом поведе сужње
и људима даде дарове.« [b]

Ово »попео«, шта друго значи него да је и сишао у доње, земаљске крајеве? 10 А Онај који је сишао, исти је Онај који се и попео више од свих небеса, да све испуни. 11 Он је дао једне за апостоле, а друге за пророке, једне за еванђелисте, а друге за пастире и учитеље, 12 да припреми свете за дело служења, за изградњу Христовог тела, 13 док сви не дођемо до јединства у вери и спознању Сина Божијега, до савршеног човека, до пуне мере Христовог раста. 14 Тада више нећемо бити нејач којом се поигравају таласи и коју носи сваки ветар учења које људском преваром и лукавством води у замку заблуде. 15 Него, држећи се истине, у љубави, у свему ћемо израсти у њега, који је Глава — у Христа. 16 Он чини да цело Тело — повезано и уједињено сваким подупирућим зглобом — расте и изграђује се у љубави, сразмерно делотворности сваког појединог дела.

Нови живот у Христу

17 Кажем вам, дакле, и опомињем вас у Господу да више не живите као што живе пагани, у испразности свога ума. 18 Њихов разум је помрачен и они су, због свог незнања, које долази од окорелости њиховог срца, одвојени од Божијег живота. 19 Изгубивши свако осећање стида, предали су се разузданости, да би у својој незаситости чинили сваку врсту нечистоте.

20 Али, ви нисте тако упознали Христа, 21 ако сте заиста о њему чули и у њему били поучени у складу са истином која је у Исусу. 22 А поучени сте да у погледу свог ранијег понашања треба са себе да свучете старога човека, који пропада због својих варљивих пожуда, 23 да промените свој начин размишљања [c] 24 и да обучете новога човека, створеног да буде сличан Богу у истинској праведности и светости.

25 Зато одбаците лаж и нека свако своме ближњем говори истину, јер смо један другом удови. 26 »У свом гневу не чините грех« [d]; нека сунце не зађе, а ви да сте још гневни. 27 Не дајте упориште ђаволу. 28 Ко је крао, нека више не краде, него нека радије вредно ради, чинећи добро својим рукама, да би имао шта да подели с оним ко оскудева.

29 Нека ниједна ружна реч не изађе из ваших уста, него само она која је добра за изграђивање других, према њиховим потребама, да буде на корист онима који слушају. 30 Не жалостите Божијег Светог Духа, којим сте запечаћени за Дан откупљења. 31 Одбаците сваку горчину, бес и гнев, вику и хулу, заједно са сваком злоћом. 32 Један према другом будите љубазни и саосећајни, опраштајући један другом као што је и Бог у Христу опростио вама.

Footnotes

  1. Ефесцима 4:7 како је … подарио Дословно: по мери Христовог дара.
  2. Ефесцима 4:8 Псалми 68,18
  3. Ефесцима 4:23 да промените … размишљања Дословно: да се обновите духом свога ума.
  4. Ефесцима 4:26 Псалми 4,4.

Bible Gateway Sponsors